Zwolse skaters kunnen ook in winter aan de bak

| 11-01-2019

De wens ligt er al sinds 2015, maar zaterdag komt het er dan echt van: de opening van het Indoor Skatepark Zwolle. In een bedrijfspand aan de Ossenkam herrees de afgelopen maanden een park, waar onder andere skaters, BMX’ers en steppers in de wintermaanden los kunnen. “Het moet nog groeien”, weet Bart Maljers, één van de initiatiefnemers.

In de zomermaanden is het voor skaters, BMX’ers, inline skaters en steppers geen probleem om een mooi onderkomen te vinden. In Park De Wezenlanden maken ze de nodige vlieguren, vaak onder prima omstandigheden. Maar als de winter aanbreekt, het weer slechter wordt en de dagen korter zijn, dan kunnen ze nergens meer terecht. “We wilden iets voor de winterperiode realiseren, want dan kunnen we buiten echt niet terecht”, weet Maljers. “Daarom hebben we in 2015 een stichting opgericht, om te kijken of zoiets kans van slagen kon hebben. We kregen wat subsidie en daarna hebben we het geprobeerd.”

Het bleek lastig om een onderkomen te vinden, vooral omdat het project in eerste instantie voor een maand zou zijn. “Daar wilden we mee beginnen, maar het lukte niet om een pand te huren. Een half jaar bleek ook lastig. Nu hebben we voor twee jaar een pand gehuurd. Vanaf april zijn we gaan bouwen, dat hebben we allemaal zelf gedaan. Het is klaar”, zegt Maljers, die de eerste bezoekers al mocht verwelkomen. Een deel van het park is al een tijdje gereed en daar konden de skaters al gebruik van maken. “Nu is het helemaal klaar en daarom gaan we het zaterdag officieel openen. Dat doet wethouder René de Heer.”

Of het project, volledig uitgevoerd door vrijwilligers, ook een structurele kans van slagen heeft, durft Maljers niet te zeggen. “Het is lastig om de doelgroep te bepalen, omdat het allemaal niet georganiseerd is. Er zijn geen verenigingen. Ik durf ook niet te zeggen of het volgend jaar nog bestaat, maar dat hopen we natuurlijk wel. Het is nu aan de bezoekers, zij spelen daar een grote rol in.” De opening van het Indoor Skatepark Zwolle is zaterdag om 14.00 uur en wordt gevolgd door een informeel moment met een hapje en een drankje. Ook vertonen kundige skaters hun kunsten. “Daar gaan we naar kijken, want dat blijft toch het mooiste. Wat zij kunnen, dat is prachtig.”

Openingstijden en entree
Het Indoor Skatepark Zwolle is doordeweeks alleen 's avonds geopend, van 19.00 tot 22.00 uur. In de weekenden is het park van 13.00 tot 18.00 uur open. Belangstellenden betalen 5 euro per keer en mogen dan het hele dagdeel blijven. Daarnaast azen de initiatiefnemers op scholen als gebruikers. “De Van der Capellen Scholengemeenschap is al langs geweest voor een les en ook de andere scholen hebben een mail gehad. Ook op die manier hopen we te groeien”, aldus Maljers.

Indoor Skatepark Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws