Zwolse handbalsters zoeken naar stabiliteit

| 08-01-2015

“Eerst zaaien en dan oogsten. Zo zou je het kunnen omschrijven.” Het zijn de woorden van Lambert Bouwman, trainer van de handbaldames van SV Zwolle. Zijn ploeg promoveerde twee seizoenen geleden naar de eerste klasse en zit nog altijd in een gewenningsproces. “Het plafond van SV Zwolle ligt niet in de eerste klasse. Maar voor nu is een stap omhoog te vroeg”, luidt de mening van de trainer.

© Annet van Raalten

Dat de Zwolse handbaldames bij vlagen al prima meedoen met de topploegen in de eerste klasse, bleek uit het duel met koploper Overwetering. De titelfavoriet had tot 14 december van 2014 nog geen duel verloren, maar daar kwam in Zwolle verandering in. De vrouwen van Bouwman speelden een prima pot en wonnen met liefst 30-18. Het gold als het hoogtepunt van de eerste seizoenshelft, waarin SV Zwolle zes keer won, vier keer verloor en eenmaal gelijkspeelde. Goed voor een vierde plaats. “Daarin zie je de wisselvalligheid. We winnen echt goed van Overwetering, maar een week eerder kwamen we tot een mindere prestatie. Het is nog niet stabiel genoeg, al moeten we daar niet te negatief over doen. We hebben redelijk goed gepresteerd.”

Die stabiliteit moet groeien per wedstrijd, per competitiehelft en misschien zelfs wel per jaar. SV Zwolle speelt voor het tweede achtereenvolgende seizoen in de eerste klasse en moet zich op vele fronten nog ontwikkelen. Bouwman en zijn team nemen daar de tijd voor, want haastige spoed is zelden goed. “Je ziet dat nu bij OBW. Die werden vorig seizoen makkelijk kampioen, promoveerden naar de hoofdklasse, maar bungelen nu onderin. Ze verliezen veel en dat is niet goed voor het collectief. Je moet promoveren als je er echt klaar voor bent. En ik denk dat wij beter nog even kunnen rijpen”, zegt Bouwman.

© Annet van Raalten

In de tweede seizoenshelft is de kans op promotie nihil. Pas wanneer Overwetering en Klink Nijland/Kwiek gekke dingen gaan doen, komt een eventuele titel weer in het zicht. Bouwman sluit er de ogen niet voor, maar heeft de focus wel ergens anders liggen. “We willen meer punten halen dan vorig jaar en daarbij een stuk constanter presteren. Met die gedachtes beginnen we aan de tweede seizoenshelft.” Daarbij hoopt de trainer op veel wedstrijden, zware wedstrijden en een goede trainingsarbeid. “In een training kun je nooit voor de volle honderd procent een wedstrijdsituatie nabootsen, dus je hebt beide nodig. Uiteindelijk hoop ik dat we dan een stap omhoog kunnen maken.”

Handbal, SV Zwolle Handbal, Lambert Bouwman

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws