Zwolse combinatie bestijgt de wielerbaan

| 20-11-2014

De Zwolse wielrenners Rick Mensink en Bas Tietema rijden deze winter samen op de baan. Afgelopen dinsdag kwam het duo in actie in Alkmaar, waar het een koppel-omnium reed. Ook doen de voormalige Hanzerenners mee aan de Zesdaagse van Rotterdam en dat alles om in conditie te blijven voor het komende wegseizoen. “Dat blijft, zeker voor mij, het hoofddoel”, zegt Tietema.

Het is net alsof Rick Mensink de overstap naar BMC heeft gemaakt. De renner van de Noordelijke Wielervereniging Groningen kwam dinsdag in Alkmaar uit in het shirt van de Amerikaans-Zwitserse ploeg, maar dat was puur voor de vorm. “Als je een koppel-omnium rijdt, dan moet je beide hetzelfde shirt dragen. Vandaar dat Rick in een BMC-shirt reed”, legt Tietema uit. De samenwerking tussen de twee Zwollenaren werd geboren onder de vlag van de Hanzerenners. De twee reden tijdens een NK voor junioren ook al eens samen en tevens trainden ze in die tijd veel met elkaar. Dat trainen is echter nog altijd vaste prik. “We trainen bijvoorbeeld donderdag ook weer samen. De samenwerking is niet uit de lucht gegrepen, we fietsen veel.”

Het koppel-omnium in Alkmaar bestond voor de wielrenners uit een afvalkoers, een puntenkoers en een koppelkoers. Tietema kwam daar voor het eerst dit seizoen uit op de baan en dat ging naar behoren. “Het was leuk om te doen en het ging ook nog best goed. Het is leuk om met Rick te rijden, want we kennen elkaar al langer. Hij vroeg mij om mee te doen en dat paste goed in mijn programma”, vertelt Tietema, die alles rijdt met het oog op het komende wegseizoen. Dat is en blijft voor de renner van BMC het hoofddoel. “Ik doe op dit moment duurtrainingen en de wedstrijden op de baan passen daar mooi in. Daarom kon ik ook ingaan op het voorstel van Rick. Het is een prima afwisseling.”

Tietema kijkt op de baan dan ook niet zozeer naar de prestaties. De Ster van Zwolle, dat is waar hij alweer aan denkt. Eerst volgen er nog verschillende trainingskampen en oefenstages met BMC, maar aan het begin van komend seizoen hoopt hij aan de start van de Ster te verschijnen. “Definitief is de deelname van de ploeg nog niet, maar ik ga er wel vanuit. Het lijkt me mooi om als Zwollenaar weer aan de start van deze wedstrijd te staan. Dat blijft altijd speciaal.” Voor de Zwolse koers op het programma staat, zijn er voor Tietema eerst nog trainingen en wedstrijden met stadsgenoot Mensink. Te beginnen donderdagmiddag en uitmondend in de Zesdaagse van Rotterdam. Sportpaleis Ahoy is in januari het domein van de twee.

Wielrennen, Rick Mensink, Hanzerenners Zwolle, Bas Tietema

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws