‘Zwolse’ basketballers actief voor Oranje

| 06-07-2017

Terwijl de meeste basketballers genieten van hun vakantie, is er nog altijd een grote groep actief. En tot die groep behoort een aanzienlijk aantal spelers van Landstede Basketbal. Zo bereidt Olaf Schaftenaar zich met het Nederlands mannenteam voor op de pre-kwalificatieronde voor de FIBA Basketball World Cup 2019 in China. En zijn er - momenteel nog - zestien jeugdspelers van de Zwolse club geselecteerd voor de verschillende nationale jeugdteams.

Door bondscoach Ferry Steenmetz van Oranje onder 20 jaar zijn Kevin Schutte, Jaouad Darib en Elay Wirjo opgenomen in de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap in de B-divisie, dat van 14 tot en met 23 juli in het Roemeense Oradea wordt gehouden. Het Zwolse drietal vertrekt woensdag 12 juli naar Oradea, waar vrijdag 14 juli het eerste duel in de groepsfase wordt gepeeld. Tot de 20-koppige voorselectie van Oranje onder 18 jaar behoren Bart van Schaik en Nesta Agasi, die deze zomer New Stars Nieuwegein verruilt voor CSE Basketball Academy Zwolle (BAZ). Het Nederlands team onder 18 jaar wordt gecoacht door Wierd Goedee. Hij neemt met zijn ploeg van 28 juli tot en met 6 augustus deel aan het EK (B-divisie), dat wordt gespeeld in Tallinn in Estland.

Net als in 2016 neemt Chris van Dinten de coaching van Oranje onder 16 jaar voor zijn rekening. Hij heeft BAZ-speler Jonas Visser opgenomen in zijn 20-koppige voorselectie. Van 10 tot en met 19 augustus trekt deze nationale ploeg met jonge honden ten strijde in het Bulgaarse Sofia. De Nederlandse formatie treft in groep B Cyprus, Polen, Denemarken, Oekraïne en Bulgarije. Voor het Nederlands team onder 15 jaar staat half augustus in Denemarken de strijd om de North Sea Development Cup op het programma. Tot de 40-koppige voorselectie behoren zes spelers van CSE Basketball Academy Zwolle, te weten: David Velthof, Kristan Witteveen, Dennis Logtenberg, Luc van der Scheer, Ricardo Visser en Huub Reijnders.

Evenals de jongens onder 15 jaar, spelen ook de meisjes onder 15 jaar deze zomer nog om de North Sea Development Cup, een toernooi met Zweden, Denemarken, Duitsland en Nederland als deelnemers. Sofie Bruintjes en Lea Romkes maken deel uit van dit team. Zij kwamen in juni ook al met Oranje in actie bij de Copenhagen Invitational, waar een vierde plaats werd behaald. Tot slot zijn de meisjes Hennie van Schaik en Erika Romkes geselecteerd voor het nationale meisjesteam onder 14 jaar. Voor dat team staat komend weekend in Weert een tweeluik met Luxemburg op het programma.

“We zijn trots op de spelers en speelsters die geselecteerd zijn voor de nationale (voor)selecties van de NBB”, zegt BAZ-coach Ton Grit. “Ze werken er hard voor en velen stellen zichzelf als doel om in de zomer mee te gaan naar een eindtoernooi. Daarnaast brengen ze de ervaring die ze in het traject opdoen uiteindelijk weer mee terug naar Zwolle. Daar worden wij allemaal beter van”, aldus de jeugdcoach.

Basketbal, Landstede Hammers, Oranje, Basketball Academy Zwolle, Jaouad Darib, Olaf Schaftenaar, Elay Wirjo

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws