Zwolse acupuncturist verbetert prestaties

| 16-09-2011

De Zwolse acupuncturist Andrea Cusinello gaat topsporters begeleiden in het verbeteren van hun prestaties. Met technieken uit de klassieke acupunctuur zorgt hij ervoor dat het lichaam zo goed mogelijk voorbereid is op het leveren van de prestatie die op dat moment van de topsporter wordt gevraagd. Daarmee is Cusinello uniek in de regio Zwolle.

Elke topsporter, maar ook elke fanatieke amateursporter, wil zo goed mogelijk presteren. Training is het beste middel om prestaties te verbeteren, maar ook acupunctuur kan daarbij helpen. Andrea Cusinello is gespecialiseerd in acupunctuur voor (top)sporters. Hij kan niet alleen blessures genezen, maar ze ook voorkomen. En belangrijker: Cusinello kan de prestaties van sporters verbeteren. Acupunctuur en topsport gaan al jaren samen. Voetbaliconen als Arjen Robben en Zlatan Ibrahimovic roepen regelmatig de hulp van acupuncturisten in als zij geblesseerd zijn. “Zulke behandelingen doe ik ook. Je kunt een spier heel direct behandelen met naalden. Als ik een naald in een geblesseerde spier prik, ontspant die spier meteen”, legt Cusinello uit. “Maar ik wil graag een stap verder gaan.”

“Ik bied een begeleidingsprogramma dat helemaal is afgestemd op het trainingsschema en de persoon. We beginnen met een test waarin het uithoudingsvermogen, de kracht en de lenigheid van de sporter bepaald worden. Door me in het leven van de sporter te verdiepen, kan ik precies bepalen op welk moment hij of zij welke behandeling nodig heeft. Tijdens het seizoen bouwen we een paar meetpunten in om te kijken of de fysieke eigenschappen van de sporter inderdaad verbeterd zijn.”

Maar dat is niet het enige. Op momenten dat een sporter moet pieken kan acupunctuur een extra energieboost geven, vertelt Cusinello. “Met de acupunctuurnaalden kan ik de bloedsomloop stimuleren en bepaalde systemen in het lichaam activeren of juist tot rust brengen.” Ook dat kan nodig zijn: bij een topprestatie komt vaak stress kijken. De acupunctuurbehandelingen van Cusinello zijn er dan op gericht die stress weg te nemen en de hormoonhuishouding in balans te brengen. Hoewel er bij deze behandelingen naalden worden gebruikt, is het volledig dopingvrij. “Er wordt niets in het lichaam ingebracht met de naalden. Dat maakt dat acupunctuur geen doping is.” Op dit moment behandelt Cusinello al een aantal topsporters. Twee van zijn belangrijkste klanten zijn meervoudig Nederlands kampioen karate Lydia Mossel en topwielrenster Loes Gunnewijk. Cusinello’s ambitie is met één of meerdere topsporters naar de Olympische Spelen in Londen te gaan.

Andrea Cusinello (1976) is geboren in de Italiaanse stad Turijn. Hij woont sinds zes jaar in Nederland en rondde in 2009 de opleiding tot klassiek acupuncturist af, aan de Qing Bai Academie voor Chinese Geneeswijze in Amersfoort. Zijn eindscriptie ging over acupunctuur en topsport. Cusinello’s praktijk Acukinetics is gevestigd in Zorg Punt Zuid, Van der Heydenstraat 6 in Zwolle.

Loes Gunnewijk, Lydia Mossel, Andrea Cusinello

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws