Zwols duo klaar voor ‘eigen’ Tour-variant

| 04-07-2018

“NOS-verslaggever Maarten Durcrot heeft het altijd over die loodzware derde week van de Tour de France. Nou, wij willen zelf wel eens ondervinden of hij gelijk heeft.” Het zijn de woorden van Mark Hogeboom, die komende zaterdag samen met Manne Havinga begint aan een ‘eigen’ variant van de Tour. De twee Zwolse Tour-liefhebbers kwamen op het idee tijdens een trip naar Italië, waar zij samen een camper gingen ophalen.

Mark Hogeboom en Manne Havinga

“Voor mij persoonlijk is de maand juli sportief gezien altijd vrij rustig, aangezien er dan weinig hardloopwedstrijden op het programma staan”, vertelt BB-loper Mark Hogeboom, die onlangs nog deelnam aan de Scania Zwolse Halve Marathon. “De halve marathon was half juni, maar ik ga pas in augustus op vakantie. Tot die tijd wil ik wel iets blijven doen om lekker fit te blijven, dus toen zijn Manne en ik tijdens onze reis naar Italië op het idee gekomen om zelf elke dag een etappe te volbrengen. Ik ga tien procent van de afstand van elke etappe hardlopen. En Manne fietst elke dag 25 procent van de etappe”, aldus Hogeboom.

Voor deze zelfbedachte Tour-variant reizen de twee sportieve Zwollenaren overigens niet af naar Frankrijk. “Nee, ik moet gewoon drie weken werken. Dat maakt de uitdaging wel groter”, stelt Mark Hogeboom, die nooit eerder drie weken lang elke dag zijn hardloopschoenen aantrok voor een rondje. “In mijn agenda zijn 16 en 23 juli vet omcirkeld”, lacht de BB-loper, die maar al te goed weet dat dan de twee rustdagen op het programma staan in de Tour de France. “Daar kijk ik nu al naar uit. Daarnaast wordt de tweede week interessant, want dan krijgen de renners in de Tour zo’n 4.000 tot 5.000 hoogtemeters voor de kiezen. Dus ik ga in Zwolle en omgeving ook proberen om 400 tot 500 hoogtemeters te pakken. Misschien moet ik er wel voor uitwijken naar de Veluwe.”

Vanwege het verschil in snelheid en in de afstand zullen Hogeboom en Havinga voornamelijk individueel bezig zijn met ‘hun’ Tour de France. “De kans is groot dat we een paar keer tegelijk starten. En wellicht krijgen wij op sommige dagen nog wel wat mensen met ons mee. We gaan het zien. Het plan is in ieder geval om zondag 29 juli gezamenlijk te finishen op de Zwolse Melkmarkt, om vervolgens de laatste etappe van de Tour te kijken bij De Vlaamse Hoogmis. En wie weet besluiten wij dan ter plekke dat wij volgend jaar deze Tour-variant in Frankrijk gaan doen, haha.”

BB-lopers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws