Zwollenaren wereldkampioen zonneracen

| 12-10-2017

De Zwollenaren Emma Vercoulen en Marten Arthers, teamleden van het Nuon Solar Team, hebben donderdag met overmacht de veertiende Bridgestone World Solar Challenge gewonnen. Dit is het officieuze wereldkampioenschap voor zonneauto’s en werd gehouden in Australië. Na vijf dagen racen kwam zonneauto Nuna9 donderdag ruim als eerste over de streep.

© Hans-Peter van Velthoven

Het Nuon Solar Team bouwde uiteindelijk pas op de laatste racedagen een beslissende voorsprong op en won zo voor de zevende keer het wereldkampioenschap. Een belangrijke rol was weggelegd voor coureur Emma Vercoulen, die zondag als eerste in de auto stapte. De Zwolse zette op het circuit van Hidden Valley in Darwin met 2:14 een toptijd neer en moest daarmee alleen de Belgische auto van het Punch Powertrain Solar Team voor zich dulden. Al tijdens de eerste echte racedag kwam het team na een aantal geslaagde inhaalacties aan kop, op korte afstand gevolgd door de eeuwige Japanse rivaal Tokai. Een afgebroken onderdeel van de wielophanging zorgde op de tweede racedag voor spannende momenten, maar vervolgens wist het Nuon Solar Team alsnog de beslissing te forceren.

De derde en vierde racedag bleken beslissend, toen het weer in de Australische outback omsloeg: donkere wolken, harde wind en zelfs regen zetten de toon. Juist in deze omstandigheden liep het Nuon Solar Team uit naar een voorsprong van twee uur en daarmee won het opnieuw de wereldtitel. Voormalig hockeycoach Marc Lammers - die het Nuon Solar Team tijdens de race coachte - is onder de indruk van het team. “Hun kracht is dat iedereen precies weet waar hij of zij goed in is. De één weet alles van de banden, de ander is goed in aerodynamica of kent juist het zonnepaneel van binnen en van buiten. Met elkaar beslist dit team op de goede momenten de juiste dingen. De focus was tijdens heel de race goed en daardoor kwam het team in een goede flow. Dat leidt nu tot dit prachtige resultaat!”

Autosport

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws