Zwolle weer een dagje ‘voetbalhoofdstad’

| 10-05-2013

Zwolle heeft weer voor één dag gefungeerd als voetbalhoofdstad van Nederland. Voor het tweede jaar op rij werd vrijdag in Zwolle het Nederlands Trainerscongres gehouden. Het IJsseldelta Stadion was het decor voor het jaarlijkse congres, dat voor de elfde keer werd georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Rinus Michels Awards.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De voetbaltrainers uit heel het land werden vrijdag in het IJsseldelta Stadion allereerst welkom geheten door Gerard Marsman, directeur Coaches Betaald Voetbal. Vervolgens kregen de oefenmeesters de mogelijkheid een loop- en coördinatietraining van de Zwitser Hans Tanner bij te wonen of men kon deelnemen aan de workshop Life Kinetik, een trainingsprogramma waarbij zintuiglijke waarneming, lichaamsbeweging en cognitieve opdrachten op een bijzondere wijze worden gecombineerd. Na deze parallelsessie stond er voor alle trainers een lunch klaar. Het programma werd om 13.30 uur hervat met een demonstratie van PEC Zwolle-trainer Art Langeler. Hij werkte samen met zijn technische staf en de Zwolse selectie een reguliere training af en gaf ondertussen tekst en uitleg.

Absoluut hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van NOS-verslaggever Joep Schreuder. Allereerst werd de jeugdopleiding van voetbalvereniging De Meern uitgeroepen tot de beste van alle amateurverenigingen in Nederland. Feyenoord/Excelsior kreeg voor de vierde keer op rij de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Marcel Groninger van Be Quick 1887 werd verkozen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. En tot slot ging de meest prestigieuze award naar Frank de Boer. De Ajax-trainer werd verkozen tot beste coach en kreeg de voorkeur boven Ronald Koeman (Feyenoord), Fred Rutten (Vitesse), Jan Wouters (FC Utrecht) en Art Langeler (PEC Zwolle).

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Frank de Boer kreeg de award uit handen van niemand minder dan bondscoach Louis van Gaal. “Hij heeft er twee en een half jaar op moeten wachten, maar Frank wint nu meer dan terecht deze Rinus Michels Award”, zegt Van Gaal tijdens de uitreiking. De Boer liet op zijn beurt weten zeer trots te zijn en bedankte naast de mensen uit zijn directe omgeving ook de technische staf en Zwollenaar Hennie Spijkerman in het bijzonder. “Hennie beschikt over kwaliteiten die ik niet heb, dus deze is ook voor jou”, aldus De Boer, die zelf nog een award mocht overhandigen aan Louis van Gaal. De bondscoach van het Nederlands elftal ontving de Rinus Michels Oeuvreprijs voor zijn gehele trainersloopbaan. Deze prijs werd in 2010 voor het laatst uitgereikt aan Leo Beenhakker.

Aansluitend aan de uitreiking van de Rinus Michels Awards werd de elfde editie van het Nederlands Trainerscongres afgesloten met een podiumdiscussie tussen de coaches Frank de Boer, Ronald Koeman en Fred Rutten. En ook tijdens deze voetbaldiscussie was de presentatie in handen van Joep Schreuder.

Voetbal, Art Langeler, KNVB, Coaches Betaald Voetbal, PEC Zwolle, Trainerscongres, IJsseldelta Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws