Zwolle voor één dag ‘voetbalhoofdstad’

| 18-05-2012

Zo’n 1.200 trainers zijn vrijdag in Zwolle samengekomen voor het Nederlands Trainerscongres. Het jaarlijkse congres werd voor de tiende keer georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. Hoogtepunt van de dag was de uitreiking van de Rinus Michels Awards. In het FC Zwolle Stadion kreeg Feyenoord-trainer Ronald Koeman uit handen van Foppe de Haan en Michel Preud’homme de award voor beste coach.

De voorgaande negen edities van het Nederlands Trainerscongres hadden plaats in Tilburg, maar nu was er dus voor het eerst voor Zwolle gekozen. Alle oefenmeesters werden vrijdag in het Landstede Sportcentrum allereerst welkom geheten door Gerard Marsman (directeur Coaches Betaald Voetbal) en Arnold Westen (voorzitter Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland). Vervolgens werd de microfoon doorgegeven aan Toon Gerbrands (algemeen directeur AZ), die samen met Herman Hobert de aanwezigen enkele interessante stellingen voorlegde. De voetbaltrainers luisterden aandachtig en werden aansluitend voor het laatste gedeelte van de ochtend in drie groepen opgesplitst voor de parallelsessies.

De sessie seniorenvoetbal had plaats in het FC Zwolle Stadion en stond onder leiding van Jan Zoutman, die assistentie kreeg van onder andere de beloften en selectiespelers van FC Zwolle. Op het hoofdveld van Be Quick ’28 stond het vrouwenvoetbal centraal. En op het sportpark van hoofdklasser Berkum konden de Nederlandse jeugdtrainers extra kennis opdoen. Na afloop van de parallelsessies stond er voor alle trainers een lunch klaar in het Landstede Sportcentrum. Het programma werd om 14.00 uur in het stadion hervat met de uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van presentator Jack van Gelder.

De jeugdopleiding van topklasser HHC Hardenberg werd uitgeroepen tot de beste van alle amateurverenigingen in Nederland. Feyenoord/Excelsior kreeg de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Eric Meijers van Achilles ’29 werd verkozen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. En tot slot ging de meest prestigieuze award naar Ronald Koeman. De coach van Feyenoord kreeg de voorkeur boven Ajax-trainer Frank de Boer, op wie ‘slechts’ twee stemmen minder waren uitgebracht. Naast Koeman en De Boer waren ook Gertjan Verbeek (AZ), Peter Bosz (Heracles) en Art Langeler (FC Zwolle) genomineerd.

Meteen na de uitreiking van de Rinus Michels Awards verzorgde balgoochelaar Joshua Agteres nog een leuke voetbalshow en het laatste woord was aan twee Spanjaarden. Leo Beenhakker (voorzitter CBV) had zijn uiterste best gedaan om de Spaanse topcoach Rafael Benitez naar Zwolle te halen voor een demonstratie, maar door andere verplichtingen moest de ex-trainer van Liverpool en Inter Milaan vrijdagmiddag verstek laten gaan. Hij liet zich vertegenwoordigen door zijn assistenten Paco de Miguel en Eduardo Parra.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Voetbal, FC Zwolle Stadion, Coaches Betaald Voetbal, Landstede Sportcentrum, Trainerscongres

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws

Voetbal, FC Zwolle Stadion, Coaches Betaald Voetbal, Landstede Sportcentrum, Trainerscongres