‘Zwolle is eindelijk wakker aan het worden’

| 05-12-2017

“Zaalvoetbal in Zwolle leeft”, zo concludeert Freddy Eikelboom van WRZV Zwolle. En hij heeft geen ongelijk. De jeugd meldt zich meer en meer in de zalen, er zijn steeds meer evenementen en het niveau gaat omhoog. Ook in de KNVB-competities, want in het mannenvoetbal vindt zowel WRZV als IFC Zwolle zichzelf bovenin terug.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

IFC Zwolle
In de topklasse is het vooral IFC Zwolle dat vanuit Zwolle de boventoon voert. Het eerste team van de club is op dit moment koploper in de topklasse, al moet wel gezegd worden dat Excelsior ’31 de ploeg zo kan passeren. Het verschil in aantal gespeelde wedstrijden is twee, het verschil in punten één. “We zaten in een goede flow, wonnen veel, maar de laatste weken gaat het wat minder. We hebben wat spelerswisselingen gehad, onder andere door het veldvoetbal en blessures. Toch zijn we niet ontevreden hoor. Voor het eerste jaar in de topklasse doen we het goed. We kijken nu naar boven”, vertelt coach Yassine Assa.

De trainer van IFC ziet het niveau in Zwolle groeien en is daar maar wat blij mee. “Gelukkig wel ja, want dat werd tijd ook. We hebben jarenlang geroepen dat er iets moest gebeuren, naast het recreatieve zaalvoetballen. Dat ging stug, Zwolle was passief. Ik denk dat Zwolle nu eindelijk wakker is geworden”, verklaart Assa. Toch valt er volgens hem nog winst te behalen. “Zwolle is een grote stad, dat moeten mensen niet vergeten. Als je naar Apeldoorn of Harderwijk kijkt, daar kun je zien hoe mooi het is. Daar leeft het echt. In Zwolle moet het nog op gang komen.”

WRZV aan kop
Niet alleen IFC Zwolle is koploper, dat geldt ook voor hoofdklasser WRZV Zwolle. Die ploeg zag enkele sterkhouders overstappen naar IFC Zwolle, maar kwam die klap te boven. “We hebben daar een paar prima spelers voor terug gehad en nu gaat het hartstikke goed. We hebben onderweg wel een paar punten laten liggen, maar dat valt of staat vaak met de aanwezigheid van spelers. Het zijn veelal voetballers die ook op het veld actief zijn en dat is soms lastig te combineren”, vertelt Freddy Eijkelboom.

Het koste WRZV in ieder geval drie punten, want op de eerste speeldag werd er verloren van Excelsior ’31 2. “Die wedstrijd was op donderdag en dan moeten er veel acte de présence geven op het veld. We gingen daar met een c-team naartoe en toen kregen we op de broek”, zegt Eijkelboom, die als geen ander weet hoe het zaalvoetbal in Zwolle leeft. Hij is voorzitter van WRZV, de club die het jeugdvoetbal hoog in het vaandel heeft staan. “De doorstroming is er en dat merk je ook in de KNVB-competities. Het blijft groeien en we blijven stappen maken. Samen met SVI, IFC en Exstudiantes.”

Vreemde eend
SVI is op het gebied van de prestaties een beetje een vreemde eend in de bijt. De ploeg bivakkeert in de gevarenzone van de topklasse, want met nog twaalf wedstrijden te gaan staat het elfde. De nummer elf degradeert rechtstreeks, de nummer tien speelt nacompetitie. “Zeventig procent van de wedstrijden hadden zo de andere kant op kunnen vallen. We deden niet onder en waren zelfs beter. Maar dat telt niet in het voetbal”, zegt SVI-trainer Noel Oude Bennink. De coach weet waar het aan schort. “Rond de negen meter maken we het niet af. En als ik eerlijk ben, mis ik een heel klein beetje winnaarsmentaliteit. De dood of de gladiolen, over mijn lijk… Dat komt misschien omdat we veel verliezen.”

Oude Bennink is afkomstig uit Almelo, waar hij jaren betrokken was bij Almelo FC. Het verschil in beleving moge duidelijk zijn. “Daar zitten iedere wedstrijd twee- tot driehonderd supporters. Bij IFC zie je het groeien en bij WRZV ook, maar bij SVI leeft het minder. Dat heb ik ook bij het bestuur aangegeven, dat het me tegenvalt. En hoe dat komt… Tja, als je wint heb je vrienden. Misschien is dat het”, zegt de trainer, die eigenlijk wel andere problemen aan zijn hoofd heeft. Punten binnenhalen, daar gaat het even om. “Ja, dat zou wel lekker zijn. We hebben ze nodig.”

Voetbal, SVI, WRZV-hallen, Zaalvoetbal, iFC Zwolle, WRZV Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws