‘Zwolle is basketbalstad nummer één’

| 19-05-2015

“Zwolle is basketbalstad nummer één.” Die boodschap slingerde Landstede Basketbal- en Basketball Academy Zwolle-manager Adriaan van Bergen maandag via Twitter de wereld in. En geef hem eens ongelijk. Landstede Basketbal veroverde met haar spel tegen SPM Shoeters de vaderlandse basketbalharten en de BAZ-teams U24, U18 en VU20 grepen de titel. “Ik ben het helemaal met hem eens. Nergens in Nederland wordt er zo gebasketbald”, zegt BAZ-coach Marten Scheepstra.

© Richard Steur

Het was voor basketballend Zwolle een prachtig seizoen. Basketball Academy Zwolle won de ene na de andere prijs, terwijl ook Landstede Basketbal bij de vleet leuke dingen liet zien. Denk terug aan de buzzerbeater van J.T. Tiller, de geweldige comeback in de play-offs tegen SPM Shoeters en het kippenvel springt je op de armen. De heren van het vlaggenschip wonnen weliswaar geen prijs, maar de jonge Zwolse talenten deden dat wel. Het was voor BAZ een uiterst vruchtbaar jaar, met vele bekers en kampioenschappen. U24 werd winnaar van de Dutch Talent League, U18 won de landstitel en de beker en het meidenteam VU20 pakte eveneens de landstitel. “Een fantastisch resultaat. Het is een kwestie van hard werken, doorgaan en de trainers de ruimte geven”, stelt Scheepstra.

Scheepstra zelf was dit seizoen als coach betrokken bij U24. Daarnaast gaf hij trainingen, waarbij hij alle jonge talenten minimaal één keer in de week voorbij zag komen. “Ons beleid is gericht op het individu. Daarom worden de trainingen veelal afgewerkt in niveaugroepen. De teams trainen twee keer in de week gezamenlijk, voor de rest is het een individueel verhaal”, legt de basketbalcoach uit. Hij stipt die aanpak aan als de basis van het succes. “Ik was coach van U24, maar die groep had maar een kern van zeven, acht spelers. We hebben zelfs iemand van U16 mee laten doen. Doordat iedereen dezelfde basis meekrijgt, is het makkelijk inpassen.”

© Richard Steur

De aanpak van de Zwolse basketbalopleiding moet uiteindelijk resulteren in doorstroming naar het eerste team. Lenno Witteveen en Torben Tönjann waren de eerste exponenten, maar daar moet het niet bij blijven. Het is de doelstelling om ieder jaar een speler uit de opleiding af te leveren. “En ik verwacht dat het een kwestie van tijd is. Als je de spelers van nu vergelijkt met Lenno en Torben op die leeftijd, dan zijn ze beter. Het gaat niet lang meer duren en dan zien we ook die jongens op het centre court.”

Basketbal, Landstede Hammers, Basketball Academy Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws