Zusjes zwaaien af: ‘Emotionele beslissing’

| 18-08-2017

De zusjes Natasja van Schuppen en Joselien van de Craats vormden tien jaar lang een duo in het synchroonzwemmen. Ze behaalden vele titels, gooiden hoge ogen. Onlangs namen ze deel aan het wereldkampioenschap in Boedapest en dat betekende het einde van de samenwerking. De familieband blijft, maar in het zwembad is het voorlopig even gedaan.

Van Schuppen en Van de Craats - Van Schuppen is de meisjesnaam van beide zwemsters - kwamen tien jaar lang in actie als duo. Diepe dalen waren er amper, hoge pieken des te meer. In het masters synchroonzwemmen werden meerdere Nederlandse titels in de wacht gesleept en ook internationaal bouwden de twee zussen een prima naam op. Het kwam allemaal samen op het wereldkampioenschap in Boedapest, waar het duo van Swol 1894 afscheid nam met een zevende plaats. “Dat hadden we nooit durven dromen”, vertelt Natasja met gepaste trots. “Het was ook direct het hoogtepunt van de afgelopen tien jaar. Het is ontzettend snel voorbij gegaan, maar het was schitterend. Iedereen was enthousiast, de landen hielpen elkaar… Een hele sportieve sfeer.”

Daarmee komt er wel een einde aan een succesvolle samenwerking. Zonde, want als zussen hadden ze altijd een kleine voorsprong op de rest. “Je ziet in het synchroonzwemmen wel vaker twee zussen, ook tweelingen die de sport samen doen. Omdat je dezelfde bouw en uitstraling hebt, lijkt het sneller synchroon te gaan. Dat is wel een voordeel geweest”, vindt Van Schuppen, die de vele blessures als dieptepunten noemt. Het is ook de belangrijkste reden om de samenwerking af te breken, aangezien zus Joselien er in ieder geval een jaar tussenuit moet. “Joselien heeft een schouderblessure en die is te heftig om door te gaan. Ze gaat in ieder geval een jaar gebruiken om te herstellen en dan is het kijken hoe het herstel loopt. Het was een emotionele beslissing. Het is moeilijk om af te sluiten met een blessure.”

Voor Van Schuppen blijft het water 'gewoon' haar domein. Ze gaat verder als solist en heeft inmiddels ook al een nieuwe partner gevonden: Helene Heersema, afkomstig uit Zwolle en ook zwemmend bij Swol 1894. De club die beide zusjes zo ontzettend veel bracht. “We zijn begonnen in Kampen en werden op een gegeven moment geselecteerd voor een Nederlands kampioenschap. In Kampen wilden ze daar niet aan meedoen, omdat het een recreatieve vereniging was. Toen zijn we naar Zwolle gegaan, waar alles professioneler was. Echt een hele goede club. Bij Swol ligt mijn hart”, sluit Van Schuppen af.

Swol 1894, Zwemmen, Synchroonzwemmen, Natasja van Schuppen, Joselien van de Craats

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws