Zilver en brons voor gebroeders Mulder

| 25-10-2013

Michel Mulder is er vrijdag op het NK Afstanden niet in geslaagd zijn Nederlandse titel op de 500 meter met succes te verdedigen. De 27-jarige Zwollenaar eindigde ondanks twee prima races (35,10 en 34,92) uiteindelijk op plek drie. De strijd om het goud ging tussen zijn tweelingbroer Ronald Mulder en Jan Smeekens. Ronald wist de eerste omloop te winnen in 34,90, maar verloor bij de tweede manche - in een rechtstreeks duel tegen Smeekens - met 35,06 zes honderdsten teveel voor de titel.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

Al met al werd er op de 500 meter, zeker voor de tijd van het jaar, extreem hard gereden. De winnende tijd van Ronald Mulder op de eerste 500 meter (34,90) was zelfs een record. Nog niet eerder werd er zo snel gereden op een NK. “Een 34’er in Thialf is voor mij ook pas de tweede keer, maar de vorm is er gewoon en het gaat goed”, zegt de schaatser van BrandLoyalty kort na zijn eerste 500 meter van de dag voor de camera van de NOS. “Technisch loopt het ook heel goed. In vergelijking met vorig jaar heb ik op dat gebied echt een slag gemaakt. Ik kan mooi mijn snelheid houden in de bochten en dit was een lekkere rit.” Achter Ronald Mulder werd zijn ploeggenoot Jan Smeekens met 34,98 tweede. Het verschil was dus slechts acht honderdsten in het voordeel van Mulder, die op de tweede 500 meter in een rechtstreek gevecht veertien honderdsten moest toegeven op Smeekens. Mulder reed 35,06 en de Nederlands kampioen 34,92.

Voor Jan Smeekens was het al de vijfde keer dat hij de Nederlandse titel greep op de 500 meter. Hij won eerder goud in 2007, 2008, 2009 en 2011. In 2010 was Ronald Mulder de beste en vorig jaar ging de titel naar Michel Mulder. Achter de gebroeders Mulder eindigden Jesper Hospes en Kjeld Nuis vrijdag in Heerenveen op de vierde en vijfde plek. Zij verzekerden zich daarmee - net als de nummers één, twee en drie - van deelname aan de eerste World Cups van het seizoen.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Schaatsen, Ronald Mulder, Michel Mulder

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws