ZAC Wintercup volop in de schijnwerpers

| 20-01-2017

Bij vrijwel iedere voetbalclub werd er tijdens een bestuursvergadering aandacht aan gegeven: de nieuwe spelvormen voor de jeugd, bedacht door de KNVB. Wat krijgen de clubs op hun bordje, hoe moeten ze daar invulling aan geven en ga zo nog maar even door. ZAC en E2 Sportrelations gaan het zaterdag in de praktijk brengen, als de ZAC Wintercup op het programma staat.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De velden van de Zwolse voetbalvereniging worden zaterdag gebruikt om een deel van de nieuwe spelvormen te proberen. In samenwerking met E2 Sportrelations wordt er een toernooi georganiseerd voor spelertjes onder de tien jaar. Clubs als Ajax, PEC Zwolle en VVV-Venlo doen mee en gaan samen laten zien wat de spelvormen voor effect hebben. Er wordt zes tegen zes gespeeld, op een kwart van een normaal speelveld. “We hopen te laten zien waarom wij hier zo enthousiast over zijn”, vertelt organisator Stan Wissink. “Op een groter veld kunnen spelertjes zich nog verstoppen, maar dat gaat hier niet lukken. De nadruk komt nog meer te liggen op de voetbalhandelingen en dat zorgt ook voor meer plezier. ZAC en E2 Sportrelations zijn heel enthousiast.”

Het toernooi wordt vormgegeven door profclubs en amateurclubs, die het tegen elkaar op gaan nemen. Zo spelen teams van SVI en ZAC tegen PEC Zwolle en VVV-Venlo. Mooi voor de jeugd, maar voor de KNVB ligt de nadruk ergens anders op. De voetbalbond gebruikt het toernooi bij ZAC als een soort van pilot. “We overleggen veel met de KNVB, vooral over spelregels en dergelijke. Op de dag zelf is het toernooi voor onze rekening en is de KNVB er vooral om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Alle clubs uit Overijssel zijn uitgenodigd”, zegt Wissink, die niet weet hoe veel mensen hij kan verwachten. “Dat kunnen er vijftig zijn, maar ook driehonderd. Een naam als Ajax moet sowieso aanspreken.”

Aandacht genoeg dus. Het toernooi valt in de smaak, vooral omdat mensen in de praktijk kennis kunnen maken met de plannen van de bond. Wissink hoopt dat het allemaal duidelijk wordt. “Daar is het ons om te doen en uiteraard hopen we ook dat de spelers een mooie dag hebben. De spelers van de amateurclubs spelen misschien maar één keer in hun leven tegen een profclub, dat is genieten. Wij gaan uit van een succesvolle dag, ook omdat we het in de toekomst vaker willen organiseren.” De ZAC Wintercup start zaterdag om 10.30 uur met de poulefases. Rond 13.30 uur begint de knock-outfase, die rond 16.00 uur overgaat in een finale. Om 16.30 uur is de prijsuitreiking.

Voetbal, ZAC, Sportpark Jo van Marle, ZAC Wintercup

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws