Yoram Zandvliet (19) op zijn plek bij Berkum

| 2 Maanden geleden.

Van de Belgische profclub Kortrijk naar hoofdklasser Berkum lijkt een reuzenstap. Voor de 19-jarige Yoram Zandvliet was het echter een welkome verandering, want dichtbij huis voelt hij zich als een vis in het water. Zaterdag begint de competitie. “We kunnen voor promotie gaan”, vindt de aanvaller.

© Henry Dijkman

Hij stond als kleine Yoram al te boek als een talent. De uit Lelystad afkomstige voetballer werd opgepikt door PEC Zwolle, waar hij tot en met de onder 17 de jeugdopleiding doorliep. Hij voetbalde daarna een jaartje bij talentenfabriek Zeeburgia in Amsterdam, om vervolgens te verkassen naar Kortrijk. Kortrijk? Kortrijk ja. België. “Een zaakwaarnemer kwam bij mijn broer Juryan om te vragen of hij nog talentvolle spelers kende. Op die manier heb ik samen met Denzel Budde (ook oud-PEC) een stage-training afgewerkt bij Kortrijk en al snel mochten we blijven. Ik speelde in de onder 19 en de beloften”, vertelt Zandvliet.

Heimwee
Het liep aan het einde uit op een zware periode. Kompaan Budde brak zijn enkel, keerde daarom huiswaarts, en ineens was Zandvliet helemaal alleen. Dat op 285 kilometer van Lelystad, waar vrienden en familie waren achtergebleven. “Ik heb in die periode best last van heimwee gehad”, is Zandvliet eerlijk. “Het was zwaar. We speelden op zaterdag een wedstrijd en ik ging daarna vaak naar Lelystad. We trainden pas op maandag weer en dan was ik van zaterdag tot maandagmiddag lekker thuis.” Het was ook een van de redenen waarom hij België verliet en naar Zwolle toog. “Zeker, maar ik kreeg ook geen contract. En je kan het niet voor niets doen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Berkum haalde de aanvaller uiteindelijk binnen, waardoor hij het profvoetbal vaarwel zei. De droom om betaald voetbal te spelen is nog niet helemaal verdwenen, maar zo langzamerhand moet hij wel aan alternatieven gaan denken. “Je moet geld verdienen. Ik kan me op het voetbal blijven focussen, maar dat kan uiteindelijk niets opleveren. Op dit moment werk ik in het familiebedrijf van mijn oom en moeder en ga ik misschien weer naar school. Dat weet ik nog niet, die keuze ga ik nog maken. Bij Berkum zit ik in ieder geval echt op mijn plek”, vindt Zandvliet, die op voetballend gebied nog een aardige strijd te voeren heeft. Met collega’s als Chris van der Meulen en Johnsen Bacuna is een basisplaats niet één-twee-drie binnen.

Nieuwe competitie
Berkum begint zaterdag aan de competitie, als er een uitwedstrijd bij WHC wacht. In de voorbereiding werden er aardige resultaten neergezet, met onder andere zeges op ONS Sneek en Achilles 1894. Zandvliet verwacht dat zijn ploeg klaar is voor de ouverture. “Zeker weten. Ik verwacht een mooi seizoen en hoop eerste te worden of te promoveren. Natuurlijk is het lastig om in te schatten, maar ik denk dat we er voor kunnen gaan. We hebben nog meer goede spelers dan vorig seizoen, dus het kan gebeuren. Ik heb er zin in!”

VV Berkum, Voetbal

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws