Yasemin Smit met Oranje naar WK-finale

| 05-08-2015

Via een zenuwslopende halve finale heeft Yasemin Smit met het Nederlands waterpoloteam de finale van het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Arno Havenga verspeelde woensdagavond in Kazan tegen Italië een 5-1 voorsprong, maar won alsnog na veertien strafworpen. Aanvoerster Smit bleef koelbloedig in de strafworpenserie en scoorde overtuigend vanaf vijf meter.

In de keiharde en bij vlagen gemene wedstrijd tegen aartsrivaal Italië kwam Nederland aanvankelijk goed weg toen Roberta Bianconi een strafworp miste. Een minuut later scoorde Sabrina van der Sloot wel. In het vervolg van de eerste helft was het de grote Maud Megens-show. De 19-jarige speelster blonk uit met vier treffers, de ene nog mooier dan de andere. Hoogtepunt was een prachtige backhand, waarmee ze de Italiaanse keepster het bos in stuurde. Ook de 18-jarige keepster Laura Aarts speelde subliem. Pas bij het vijftiende Italiaanse schot moest ze buigen. In de tweede helft haperde de aanval van Oranje en knokte Italië zich naar 5-5. In de zinderende penaltyreeks misten Amarens Genee en Megens, maar was Aarts met drie reddingen de uitblinkster.

Die finale wordt vrijdag een reprise van de Olympische finale van Peking in 2008. De ploeg van bondscoach Robin van Galen boekte destijds het grootste Nederlandse succes in de recente geschiedenis, door de Verenigde Staten met 9-8 te verslaan.

Waterpolo, Yasemin Smit

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws