Yasemin Smit: ‘Het was vooral erg leuk’

| 03-06-2017

Om de zinnen even te verzetten en uitdaging te zoeken in een andere omgeving, was Yasemin Smit een jaar lang actief in Griekenland. De 32-jarige waterpoloster speelde daar voor topclub Olympiakos Piraeus, waarmee zij onder andere zilver won in de Euro League. Maar na één jaar is het mooi geweest en keert ze terug in Nederland. Het Ravijn is haar volgende bestemming.

Smit had het na het mislopen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro even helemaal gehad. Het gemis van de Spelen viel haar zwaar. Ze dacht na, over wat ze nog wilde in de waterpolowereld. Na het nadenken kwam de beslissing en vond ze het tijd om nogmaals een buitenlands avontuur op te zoeken. Dat avontuur vond ze in Griekenland, bij topploeg Olympiakos Piraeus. “Ik wilde iets totaal anders en dan kom je al snel uit bij een buitenlands avontuur. Het is leuk om in een andere omgeving te trainen, in een andere cultuur. En de ploeg deed mee om de prijzen in de Euro League, toch de Champions League van het waterpolo. Het was een heel erg leuke stap”, vertelt Smit, die uiteindelijk ook nog eens de juiste stap maakte.

Want in Griekenland deden Smit en haar ploeg daadwerkelijk mee om de prijzen. Vooral in de Euro League gooiden ze hoge ogen, met een finaleplaats tot gevolg. “Dat was vooral heel erg leuk, al is het natuurlijk jammer dat we de finale verloren. Ik ben ook wel tevreden met mijn eigen spel, heb het aardig goed gedaan”, geeft Smit aan. Toch was het na een jaar mooi geweest. Smit wilde terug naar Nederland, naar haar familie en haar vriend. Op waterpologebied lag een terugkeer bij Het Ravijn voor de hand en zover kwam het ook. “In Nederland is Het Ravijn toch mijn club, dus het was voor mij een logische keuze. Ze zijn afgelopen seizoen niet heel hoog geëindigd, maar de verschillen zijn klein. En als de verschillen klein zijn, dan moet het kunnen. Ik ben ervan overtuigd dat Het Ravijn weer succesvol kan worden.”

In welk tijdsbestek dat moet gebeuren, durft Smit niet te zeggen. Ze hoopt zelf in ieder geval een aandeel te hebben in de wederopstanding van de huidige nummer zes van Nederland. Daarnaast hoopt ze in de aankomende jaren ook nog een bijdrage te leveren aan het Nederlands team. “Ik wil laten zien dat we echt een goede ploeg hebben en hoop daarin zelf een grote bijdrage te leveren. Het eerstvolgende grote evenement is het WK in Boedapest en ik ben benieuwd hoe dat gaat. Plannen doe ik niet, ik kijk per jaar hoe het gaat”, sluit ze af, een dag voordat ze afreist naar de finale van de World League in China. Van 6 tot en met 11 juni hoopt Oranje daar de eerste stap naar nieuw succes te zetten.

Waterpolo, Yasemin Smit

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws