Yasemin Smit: ‘Beter om nu te stoppen’

| 31-10-2017

Yasemin Smit is niet langer beschikbaar voor het Nederlands waterpoloteam. De 32-jarige Zwolse speelde vijftien jaar lang voor Oranje, maar heeft besloten om de deur achter zich dicht te doen. De drive om nog drie jaar alles in het teken te zetten van de Olympische Spelen, ontbreekt. “Waterpolo is en blijft het leukste wat er is. Doorgaan tot Tokio wil ik echter niet”, reageert Smit op haar besluit.

Smit beleefde haar hoogtepunt in 2008, toen de aanvoerder in Peking goud won op de Olympische Spelen. In 2010 kwam daar een bronzen medaille op het EK bij en daarna volgden nog drie zilveren medailles. Ook op het EK 2014, het WK 2015 en het EK 2016 werd Nederland tweede. Nu is het voorbij. “Natuurlijk had ik mijn tijd bij Oranje nog even kunnen verlengen. Na het teleurstellende WK afgelopen zomer in Boedapest, zou ik nog graag een goed EK spelen. Maar garantie op succes is er natuurlijk niet. Ook merkte ik de laatste tijd dat het me zwaarder viel om het programma in Zeist te volgen. Niet zozeer fysiek, maar vooral mentaal. Je kunt alleen topsport bedrijven als je er honderd procent voor gaat”, zegt Smit, die daarom afscheid neemt. “Voor de ploeg is de focus volledig gericht op Tokio. Die focus heb ik niet meer. Dan is het beter om nu te stoppen.”

Smit nam haar besluit na een gesprek met bondscoach Arno Havenga over zijn aanpak richting de komende Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. “De huidige selectie is nu echt bezig met de volgende Olympische cyclus. Ik denk dat dit besluit voor mij, maar ook voor de ploeg, de beste keuze is”, aldus Smit. Havenga vond het een lastig gesprek. “Het is niet makkelijk om samen met een speelster als Yasemin te moeten besluiten dat haar imposante carrière eindigt. Yas is altijd het boegbeeld van onze ploeg geweest en is nog steeds een speelster van wereldklasse. Bovendien heb ik een zeer goede band met haar en dat maakt het nog lastiger om te beseffen dat onze samenwerking zal stoppen.” Smit blijft wel actief voor Het Ravijn, dat uitkomt in de eredivisie.

Waterpolo, Yasemin Smit

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws