Yasemin Smit: ‘Alles stond in teken Rio’

| 26-03-2016

Yasemin Smit gaat niet naar de Olympische Spelen in Rio. De Zwolse ging zaterdag met het Nederlandse waterpoloteam in de kwartfinales van het OKT in Gouda onverwacht met 10-7 onderuit tegen Spanje, dat zich dankzij de zege wel voor Rio plaatste. “Dit kunnen we alleen onszelf verwijten”, reageert een zwaar teleurgestelde Yasemin Smit kort na het verloren duel tegen Spanje.

De hele wedstrijd was Oranje bezig de 4-0 opgelopen achterstand in de eerste periode te dichten. Het lukte bijna toen aanvoerder Smit in de vierde periode ‘haar’ ploeg naar 8-7 schoot. Maar een Houdini-act bleef uit. “Toen Spanje twintig seconden later weer afstand nam, was het gebeurd”, geeft ook Smit toe. Vergelijkingen met vier jaar geleden toen Nederland op het OKT in het Italiaanse Triëst de Olympiade miste gaan mank volgens de Zwolse. “Toen verloren we vooral van de scheidsrechters, nu van onszelf. Als team zijn we ook beter dan toen. Het is aan onszelf te wijten”, aldus Yasemin Smit, die nog niet weet of haar toekomst nog in Oranje ligt. De laatste actieve ‘Golden Girl’ geeft aan dat alles in het teken stond van Rio. De Olympische Spelen missen kwam niet in de hoofden van de Oranje-meiden voor. De tijd om daarover na te denken begint nu. En dat is keihard.

Vier jaar geleden had Italië het thuisvoordeel in Triëst. Dat geluk zou nu in Gouda aan de badpakken van de ploeg van Arno Havenga kleven was de heersende gedachte voorafgaand aan de week topwaterpolo in het Groenhovenbad. Maar dat kwam niet uit. Nederland bezweek onder de druk. Op het EK in Belgrado was de bravoure al groot, maar de finale tegen Hongarije werd gemist en dat zilver was niet genoeg. Dan zouden de tickets wel ‘even’ in Gouda worden opgehaald, riep de ploeg zelf misschien wel het hardst. Maar de overtuiging in het water ontbrak. Niet alleen tegen Spanje, maar eigenlijk al de hele week.

Olympische Spelen, Oranje, Waterpolo, Yasemin Smit

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws