WK is thuiswedstrijd voor Wild: ‘Heel cool’

| 26-02-2018

Een tribune vol bekenden, een wedstrijdlocatie die ze op haar duimpje kent en haar huis bijna om de hoek. Het wereldkampioenschap baanwielrennen gaat woensdag in Apeldoorn van start en dat is voor Kirsten Wild een heuse thuiswedstrijd. “Dat is heel cool, maar je trapt er niet harder van”, denkt de Zwolse.

Kirsten Wild werd in 2015 wereldkampioen op de scratch. Dat deed ze in Frankrijk, niet om de hoek. Vorig jaar pakte ze twee medailles en dat deed ze in Hongkong. Al helemaal niet te bereizen. Dit jaar is dat allemaal anders, want het WK baanwielrennen vindt plaats in Omnisport Apeldoorn. Daar waar Wild vaak traint en ze vrijwel ieder hoekje van de baan kent. “Het is de baan waar ik train en het is dicht in de buurt van mijn huis. Er komen veel mensen kijken die ik ken, want ze kunnen eindelijk eens zo’n grote wedstrijd zien. Dat is echt hartstikke leuk, maar ik denk niet dat ik er harder van ga rijden. Je gaat altijd voluit”, vertelt Wild.

De 35-jarige Zwolse reed eind januari haar laatste wedstrijd, om zich daarna volledig te richten op het wereldkampioenschap. In Minsk won ze de puntenkoers, het omnium en pakte ze met Amy Pieters zilver op de koppelkoers. “Dat was de laatste wereldbekerwedstrijd en daarna ben ik op trainingskamp gegaan”, zegt Wild. “Daar heb ik een combi gedaan van weg, baan en kracht, om me zo optimaal voor te bereiden. Ik heb daar echt knetterhard getraind en daarom heb ik de afgelopen week gas terug genomen. Taperen noemen ze dat, om helemaal uitgerust aan de start te staan. Ik denk dat ik er klaar voor ben.”

Vier onderdelen
Wild rijdt in Apeldoorn vier onderdelen. Eerst staat de scratch op het programma en daarna richt Wild zich op het omnium. Vervolgens staan ook de puntenkoers en de koppelkoers nog te wachten. “Het zijn soortgelijke onderdelen, met ongeveer hetzelfde peloton”, weet Wild. “Het omnium wordt een spannende wedstrijd, waarin je op vier onderdelen moet knallen. Ik heb op het podium gestaan op het WK, in wereldbekerwedstrijden, dus kans is er altijd. Maar op de baan gaat het om zoveel dingetjes, dat ook een tiende plaats het maximale kan zijn. Dat is dan ook goed. Ik hoop in ieder geval alles goed te doen en in de races de juiste keuzes te maken.”

Van een favorietenrol wil Wild dan ook niets weten. “Ik probeer het te benaderen als een proces en kan mijn verwachtingen daarom niet in resultaat uitdrukken. Ik ben tevreden als ik alles goed heb gedaan en hoop uiteraard op een medaille. Maar dat doet iedereen die aan de start staat.”

WK-programma Kirsten Wild
Woensdag 28 februari
Scratch

Vrijdag 2 maart
Omnium

Zaterdag 3 maart
Koppelkoers

Zondag 4 maart
Puntenkoers

Wielrennen, Kirsten Wild, Omnisport Apeldoorn

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws