Wilco Voulon start met Autisme Sportief

| 18-07-2011

Zwollenaar Wilco Voulon is onlangs met een nieuw initiatief gestart, Autisme Sportief. Net als ieder wil ook iemand met autisme of een stoornis in het autistisch spectrum graag zijn vrije tijd goed besteden. Autisme Sportief ondersteunt deze mensen in een actieve vorm. Dat betekent dat Wilco niet alleen wijst op mogelijkheden en kansen, maar zelf ook participeert in de ontdekking daarvan. “Het is vaak moeilijk om ervaren begeleiding te vinden voor verschillende activiteiten, die taak neem ik graag op me!”

© Henry Dijkman

Na een werkzaam verleden bij Defensie en Justitie heeft Voulon zijn hart gevolgd en gekozen voor werk in de jeugdzorg. Als gediplomeerd pedagogisch medewerker werkte hij veelvuldig met jongeren in de probleemgebieden anti sociale gedragsstoornis (CD), oppositionele gedragsstoornis (ODD), loverboy-slachtoffers en autisme en hyperactiviteit (ASS/ADHD). “Tijdens mijn werk bij een gerenommeerde jeugdzorginstelling viel het mij op dat missie en visie soms werden los gelaten op basis van economische motieven”, vertelt Wilco. “Daarnaast werd niet altijd voorzien in de behoefte van de jongere op het gebied van sport, bewegen en recreatie. Dat laatste zie ik als een gemiste kans.”

“Ieder kind of jongere moet, vind ik, in de gelegenheid gesteld worden te kunnen sporten, bewegen of recreëren”, vervolgt Voulon. “Beweging zorgt bij het ene kind namelijk voor energie en bij een ander zorgt het er juist voor dat het een teveel aan energie kwijtraakt. Tevens zorgt sport ervoor dat het zelfvertrouwen groeit door succeservaring en bovenal is sporten gewoon leuk om te doen. Regelmatig sporten en bewegen vermindert repetitief gedrag, leidt tot betere slaapgewoonten en maakt de weg naar emotionele stabiliteit vrij. Hierdoor komen endorfinen vrij, waardoor men zich beter gaat voelen.”

© Henry Dijkman

Autisme Sportief wil voor - en met - de persoon met autisme of stoornis in het autistisch spectrum op zoek naar een geschikte vrijetijdsbesteding. Op basis van een goede intake en een competentieanalyse wordt gezocht naar een sport of recreatiemogelijkheid op een geschikte, prikkelvrije locatie. “Als mensen met Autisme Sportief in zee gaan, krijgen ze te maken met een denker én doener met een sterke wil. Behalve dat ik gediplomeerd pedagogisch medewerker ben, heb ik verschillende diploma’s op het gebied van coachen, trainen en begeleiden op een didactisch verantwoorde wijze. Bovenal heb ik de illusie dat jongeren door de extra aandacht bij Autisme Sportief meer plezier beleven aan sport en recreatie dan elders.” Zie www.autismesportief.nl voor meer informatie.

Wilco Voulon, Stichting Empower

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws