Wijthmenerplascross op komst: ‘Spectaculair’

| 08-11-2019

Zwolle staat bekend om haar vele hardloopwedstrijden, maar op de bomvolle kalender ontbrak nog één genre: de crossloop. AV PEC 1910 en BB-lopers besloten gezamenlijk in dat gat te springen en organiseren zaterdag de eerste Wijthmenerplascross. En dat het aan de vraag voldoet, moge duidelijk zijn.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Ieder begin is moeilijk, maar dat geldt eigenlijk niet voor de Wijthmenerplascross. In ieder geval qua deelnemersaantal, want de organisatie van de Zwolse cross verwelkomt zaterdag dik vierhonderd atleten. “Daar zijn we heel erg blij mee, want op een normale cross komen zo’n 250 lopers af”, vertelt Frankwin Mussche, één van de organisatoren namens de BB-lopers. “Wij hebben er al vierhonderd, dat is echt een heel mooi aantal. We hebben het dan wel over pupillen tot mannen en vrouwen 50+, maar dan nog. Deze cross is onderdeel van de Gelders Overijsselse Crosscompetitie, maar we zetten ook in op recreanten. Dat is weer een heel andere doelgroep.”

Opvallend is dat PEC 1910 en BB-lopers de handen ineen hebben geslagen voor deze cross. Mussche is louter positief over de samenwerking. “We vullen elkaar goed aan”, vindt de Zwollenaar. “PEC heeft veel ervaring met het organiseren van wedstrijden, beschikken over officials en wedstrijdleiding. BB-lopers kan bijvoorbeeld weer veel doen met haar sponsoren. Het is allemaal geen probleem en het is ook niet zo dat de twee verenigingen met de ruggen tegen elkaar leven. Het is mooi om zoiets samen te doen en ik denk dat we een heel mooie cross neerzetten. Spectaculair, zwaar, over heuvels en dan weer mul zand. Heel leuk.”

Favorieten
Er wordt gelopen in verschillende categorieën. Om 10.30 uur starten de meisjes C-pupillen, die een afstand van 1.000 meter afleggen. Dat geldt voor alle pupillen, terwijl de junioren afstanden tussen de 1.500 en 4.500 meter voor de kiezen krijgen. Voor volwassenen is er een korte cross van 2.500 meter, terwijl de lange cross over 8 kilometer gaat. “Ik denk dat de korte cross heel spectaculair is, omdat er echt goede atleten aan de start staan. Denk bijvoorbeeld aan Sander Kloosterziel en Thomas Reining, die allebei heel snel zijn. Op de 10 kilometer doet Erik Driesen mee en volgens mij is Arne Mulder ook van de partij. Bij de dames is Tess Boekema de grote favoriet.”

Het belooft een mooie hardloopdag te worden rond de Wijthmenerplas. Voor de organisatie breken er nog drukke uren aan. Mussche: “We zien vooral een beetje op tegen het uitzetten van het parcours, want dat moet met lintjes en paaltjes. Maar ik ga er vanuit dat het een prachtige cross wordt. We hebben er echt zin in.”

PEC 1910, Hardlopen, BB-lopers, Wijthmenerplascross

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws