Wennemars mag meedoen aan NK en Tocht

| 06-02-2012

Mocht de Elfstedentocht dit jaar worden verreden, dan mag Erben Wennemars meedoen bij de wedstrijdrijders. De veelvoudig kampioen, in het bezit van de Erepenning van de stad Zwolle, maakt sinds maandag deel uit van een nieuwe marathonploeg. Een bliksemactie heeft er toe geleid dat een KPN-ploeg zelfs woensdag al aan de start zal staan bij het NK marathon op natuurijs. Wennemars bereidde zich maandag voor op het NK en een mogelijke Elfstedentocht door een deel van die route te verkennen.

De maandag door KPN gevormde marathonploeg, die zeker aan een eventuele 'tocht der tochten' zal deelnemen, vormt een mix van marathon- en langebaanrijders. Naast Erben Wennemars bestaat de ploeg uit meervoudig marathon- en inline-skate kampioen Arjan Smit en Olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage. Arjan Smit zal als captain fungeren. “Er was nog één A-licentie vrij in de Topdivisie, dus toen KPN met het verzoek kwam, hebben we die aanvraag gehonoreerd”, vertelt Arie Koops, directeur sport van de KNSB, op schaatsen.nl.

Mark Versteegen benadrukt wel dat het een gelegenheidsteam is. “Omdat ook bij KPN de Elfstedenkoorts toesloeg en een aantal langebaanrijders aangaf graag die wedstrijd te willen rijden, hebben we besloten om dit team op te zetten”, aldus de directeur sponsoring KPN. “De vier rijden het KPN NK Marathon Natuurijs, de klassiekers en hopelijk de Elfstedentocht.” Koops vindt het een prima initiatief: “Als KNSB juichen we multidisciplinaire sportbeoefening toe, in dit geval een mix van langebaan-, inline- en marathontoppers. Het publiek wil ook toppers zien. Met dit team heb je er in één klap vier toppers bij. Dat maakt de wedstrijden alleen maar mooier.”

Wennemars is zelf ondertussen niet meer te houden. Al weken meldt hij enthousiast via Twitter in voorbereiding op de Elfstedentocht te zijn en nu komt het moment dat die tocht mogelijk wordt verreden steeds dichterbij. “Ernstige Elfstedenkoorts”, meldde de tweevoudig wereldkampioen sprint voordat hij maandag op verkenning ging in Friesland. De vorige keer dat de Dalfsenaar zich overigens in het schaatspeloton begaf, liep dat niet goed af. In 2010 knalde Wennemars bij zijn natuurijsdebuut hard op het ijs van het Veluwemeer, waarna hij de wedstrijd met een bebloed gezicht moest staken.

Schaatsen, Natuurijs, Erben Wennemars

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws