Wennemars maakt debuut als A-rijder

| 21-12-2010

Erben Wennemars heeft dinsdagavond in Gramsbergen zijn debuut gemaakt als marathonschaatser bij de A-rijders. Wennemars, die in 2004 en 2005 wereldkampioen sprint werd, eindigde op de natuurijsbaan van Gramsbergen als 39ste. De oud schaatser van TVM reed in dienst van Equipe Renault, de ploeg van de schaatsers Rob Hadders, Rob Busser, Rick Smit, Kai Bloetjes en Robert Bovenhuis. Willem Hut won de race over honderd ronden in Gramsbergen.

© Annet van Raalten

Wennemars had dit seizoen al enige ervaring als marathonschaatser opgedaan. De rijder uit Dalfsen nam op kunstijs in de eerste divisie deel aan vier marathons. Vorig seizoen probeerde Wennemars de Veluwemeertocht bij de wedstrijdrijders te volbrengen. Zijn avontuur duurde toen een klein uur. Hij raakte gewond door een valpartij. Als A-rijder mag Wennemars nu tevens meedoen aan het Nederlands kampioenschap marathon op natuurijs.

Het NK heeft donderdag plaats op het Belterwiede in de gemeente Steenwijkerland. In hetzelfde gebied vonden eerder de marathonkampioenschappen in 1986 en 1994 plaats, met als start- en finishplaats Giethoorn. Nooit eerder werd zo vroeg in de winter een NK marathon op natuurijs verreden. In 1995 en 1996 gebeurde dat beide keren op 30 december, in ’95 in Ermerzand, in ’96 in Ankeveen. Nu dus zeven dagen eerder. Net als in 2009, toen de Oostvaardersplassen op 8 januari het decor vormden voor het NK marathon, is ook nu de eerste grote wedstrijd op buitenwater meteen ook het Nederlands kampioenschap.

Op het ijs van het Belterwiede rijden de dames en masters tijdens het KPN NK marathon 70 kilometer en de heren 100 kilometer. De organisatie van dit unieke evenement, gesponsord door KPN en mede mogelijk gemaakt door Unox, is in handen van de KNSB, IJsclub Belterwiede en de gemeente Steenwijkerland.

Schaatsen, Natuurijs, Erben Wennemars

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws