Waterpolosters Swol azen op terugkeer

| 25-09-2015

Het was een bijzonder koude douche. De waterpolosters van Swol 1894 degradeerden afgelopen seizoen uit de tweede klasse van de bond en spelen zodoende nu in de eerste klasse van het district. Maar een beetje waterpoloër wil natuurlijk onder de vlag van de bond spelen. Ook in Zwolle. “Er is genoeg potentie. We willen zo snel mogelijk terug naar de bond”, vertelt kersvers trainster Mieke van der Sloot.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Niet alleen voor de waterpolosters zelf is het dit seizoen een stapje terug. Het geldt ook voor trainster Mieke van der Sloot. De oud-international kwam in de zomer over van de vrouwen van Polar Bears en is in Zwolle de vervanger van de vertrokken Johan de Groot. Maar de stap naar het oude nest, Van der Sloot is geboren en getogen in Zwolle, is een bewuste. “Ik woonde een paar jaar in Ede, maar ga nu terug naar Zwolle. Daarnaast wilde ik niet meer op het hoogste niveau actief zijn. Je bent elke avond op pad en voor wedstrijden moet je ver reizen. Daar had ik geen behoefte meer aan. En dit is een mooie uitdaging”, legt Van der Sloot uit.

De dames van Swol merkten in de eerste weken van de voorbereiding direct een verschil. De voorgaande jaren was het nog lang leve de lol. Eén keer in de week trainen was genoeg om te spelen, maar de tijden zijn veranderd. Van der Sloot gaat flink tekeer. Drie keer trainen en nog hard ook. “Eerder zwommen ze een paar baantjes en gingen ze lekker een balletje gooien. Nu is het een stuk pittiger”, aldus de trainster. Nog niet alle selectiespeelsters kunnen de omslag maken. Een groot deel wel, maar het vergt bij sommigen nog wel wat aanpassingen. “Soms is het hard en moeilijk. Ik ben heel rechtlijnig: als je niet fit bent tijdens trainingen, dan kun je ook niet spelen. Er zijn speelsters die er aan moeten wennen, maar het komt wel goed. Er zit duidelijk progressie in.”

De cultuurschok moet resulteren in een rappe terugkeer naar de tweede klasse van de bond. De ploeg werd versterkt met Esla en Aisha Shokir, die overkwamen van Nunspeet. Daarnaast besloot Jascha Slot-Eefting om toch te blijven. Van der Sloot is vooral bezig om het plezier terug te brengen. “Dat is voor mij het belangrijkste. Door plezier worden we fitter en door fitheid komen de prestaties vanzelf. Die prestaties moeten uiteindelijk zorgen voor promotie.” Het kampioenschap, een plaats op de ranglijst, het is in Zwolle allemaal van ondergeschikt belang. Als Swol maar heel snel terugkeert in de tweede klasse.

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws