Waterpolodames Swol 1894 naar eredivisie

| 13-04-2019

De waterpolodames van Swol 1894 hebben het geflikt. De ploeg van coach Mieke van der Sloot promoveert naar de eredivisie, het hoogste niveau. Swol had zaterdagavond in het eigen zwembad De Vrolijkheid tegen De Ham voldoende aan een gelijkspel, maar boekte een 9-7 overwinning. “Dit is fantastisch en bijna onrealistisch”, reageert een dolblije Van der Sloot.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Ja, dit is echt heel erg gaaf”, stelt de succescoach, die komend seizoen in de eredivisie ook weer te maken krijgt met De Ham, de opponent van vanavond. “Zij hadden voldoende aan een puntje voor de titel en wij aan een puntje voor promotie, dus wij hadden het samen op een akkoordje kunnen gooien. Maar de coach van De Ham wilde vol voor de winst spelen. Dus toen heb ik ze voor de wedstrijd nog gewaarschuwd dat ze ook konden verliezen. En dat is gebeurd. Je zag die meiden van hun echt chagrijnig het bad verlaten. Dat is sport. Ik vind het fantastisch.”

Vanzelf ging het echter allemaal niet voor de Zwollenaren. “Wij kregen in de eerste minuut al een penalty mee, maar die ging er niet in. En in de tegenstoot werd het 0-1. Dus waar wij een tikkie konden uitdelen, daar kregen wij zelf een tikkie. En niet veel later werd het ook nog 0-2”, vertelt Van der Sloot, die zelf opnieuw in actie kwam en haar ploeg vanuit het water coachte. “Ik heb de meiden gelijk gezegd dat wij niets cadeau zouden krijgen. De scheidsrechters lieten veel doorspelen, waardoor het een fysieke wedstrijd werd. Wij moesten keihard werken voor iedere bal en volle bak spelen. Dat hebben we gedaan. Echt supergaaf!”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De thuisploeg bleef voor volle tribunes geduldig en sloeg op de juiste momenten toe. “Wij maakten de 1-2 en groeiden meer en meer in de wedstrijd. Je zag de speelsters bij De Ham mopperen op elkaar en dat gaf ons vertrouwen”, zegt Mieke van der Sloot. “We zijn volwassen blijven spelen, zijn zuinig omgegaan met de kansen en hebben gewoon met 9-7 gewonnen”, aldus de coach, die het zelf bijna niet kan geloven. “Ik heb de eerste berichtjes en felicitaties uit Eindhoven al binnen. Daar zijn ze dankzij ons het kampioenschap aan het vieren. Geweldig.”

Groot feest is het eveneens in Zwolle. “Natuurlijk. Dit overkomt ons, maar hier moeten wij zeker van genieten. Als je realistisch kijkt naar de eredivisie, dan is de kans groot dat wij straks van de top zes alles dik gaan verliezen. En dat mag ook, want het kwaliteitsverschil is heel groot. Bij die ploegen spelen internationals, die veel vaker trainen”, aldus Van der Sloot, die niet van plan is om in de eredivisie haar aanpak te veranderen. “Wij gaan helemaal niks veranderen. Swol is geen topsportclub. Wij willen blijven genieten. Dus dat broodje kroket met mayonaise houden wij er gewoon in.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
Waterpolo, Swol 1894, Zwembad De Vrolijkheid, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws