Wat opviel bij PEC Zwolle: VAR en vuurwerk

| 23-11-2019

PEC Zwolle doet wat het moet doen en wint zaterdagavond met 3-1 van Fortuna Sittard. Een enerverend potje, waarin voldoende gebeurde om over na te praten. Vier dingen die opvielen tijdens PEC Zwolle tegen Fortuna Sittard.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

1. Onbegrijpelijk vuurwerk
Na een waardig statement tegen racisme beginnen PEC Zwolle en Fortuna Sittard aan de wedstrijd. Maar de bal rolt slechts anderhalve minuut. Een groep supporters op de noordtribune steekt vuurwerk af en dat komt terecht op het veld. Scheidsrechter Joey Kooij vindt dat hij daarom de wedstrijd moet staken en binnen twee minuten na de daadwerkelijke start van de wedstrijd zitten de spelers alweer in de kleedkamer. Het vuurwerk houdt daarna op, maar de treurigheid blijft. Op vrijdag tonen de supporters van PEC zich nog op een waardige manier, een dag later is dat eigenlijk wel vergeten. En de grote vraag is: waarom?

2. Vleugjes van de oude Saymak
Als de wedstrijd eenmaal weer is hervat, zien de toeschouwers al snel een prima PEC Zwolle. De combinaties zijn vlug, het positiespel is goed en in de lijn daarvan is Mustafa Saymak een positieve verschijning. Heel af en toe zie je weer vleugjes van de oude Saymak, de man die voor zijn vertrek een sterkhouder was. Hij schiet zelfs een bal binnen, maar moet na 28 minuten naar de kant. Saymak raakt geblesseerd en dat is nou net wat hij niet kan gebruiken. Het is voor iedereen te hopen dat zijn blessure meevalt, maar het ziet er niet goed uit.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

3. Hulp van domoor Ciss
Na het uitvallen van Saymak raakt PEC Zwolle de grip wat kwijt. Of wat? Eigenlijk best wel heel erg. Het is wachten op kansen voor de Limburgers, maar dan schiet Amadou Ciss de Zwollenaren te hulp. Op de achterlijn raakt hij ten val en dan doet hij iets oliedoms: natrappen. Sai van Wermeskerken is het slachtoffer van een heel lichte trap van de Fortuna-spits, maar het is voor de VAR voldoende om scheidsrechter Kooij naar de kant te roepen. Die vindt het een rode kaart en dat helpt PEC in het zadel. Niet dat het daarna groots speelt, maar lekker is het wel.

4. VAR-circus
Circus VAR bereikt zaterdag Zwolle en laat van zich horen ook. Eerst grijpt hij al in bij de rode kaart voor Ciss en in de tweede helft ziet PEC toe hoe het zelf een speler kwijtraakt. Aanvaller Reza Ghoochannejhad gaat op een been van een tegenstander staan en dat is voor de video-arbiter aanleiding om Kooij opnieuw naar het scherm te laten gaan. Ook dit wordt rood en dus is het tien tegen tien. Het circus reist wekelijks van stadion naar stadion en ditmaal dus het MAC3Park Stadion. Al zal niemand in Zwolle daar vanavond aan denken. Want de 3-1 overwinning wordt groots gevierd. En terecht ook.

Opstellingen:
PEC Zwolle: Zetterer, Van Polen (72. Johnsen), Lam, Lachman, Van Wermeskerken, Dekker, Clement, Saymak (28. Bel Hassani), Hamer, Ghoochannejhad, Van Crooij (90+1. Thy)

Fortuna Sittard: Koselev, Essers, Angha, Harries (66. Damascan), Cox, Smeets (81. Carbonell), Tekie, Passlack, Diemers, Ciss, Sambou (72. Karjalainen)

Scoreverloop:
4. 1-0 Mustafa Saymak
65. 2-0 Iliass Bel Hassani
89. 2-1 Vitalie Damascan
90. 3-1 Lennart Thy

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws