Wat opviel bij PEC Zwolle: Strijd komt te laat

| 01-11-2019

PEC Zwolle werd vrijdagavond veel te laat wakker en stond tegen Ajax na twintig minuten al met 0-3 achter. Het mondde uit in een 2-4 nederlaag. Vier dingen die opvielen tijdens PEC Zwolle tegen Ajax.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

1. Toch andere opvatting
Trainer John Stegeman was donderdag tijdens het persmoment vastberaden: een wijziging van formatie kwam er niet. Je kunt immers beter doorgaan met trainen van je vaste dingetje, ook tegen een topploeg als Ajax. Ruim 24 uur later heeft Stegeman ineens iets anders bedacht. Het verdedigende deel wordt in zone gespeeld, vaak met vier middenvelders. Op dat middenveld is er plaats voor onder andere Mustafa Saymak, die terugkeert van een blessure. Het wijzigen van formatie levert PEC niets op. Binnen twintig minuten is het 0-3 en heeft Ajax de buit al binnen. De onwennigheid straalt er vanaf. Een verloren avond voor PEC, al komt er nog wat leven in de brouwerij. Qua resultaat is dat redelijk voor de hand liggend, maar dat trainen… Had dat niet gewoon gekund?

2. Cynisch thuispubliek
Wat doet een supporter als zijn of haar ploeg na twintig minuten met 0-3 achter staat? Vervelen. Op het veld is er weinig aanleiding voor wat enthousiasme en dan slaat het cynisme doorgaans toe. Ook in Zwolle, waar vooral doelman Xavier Mous het moet ontgelden. De goalie speelt geen gelukkige wedstrijd en als hij dan een keer een bal pakt, zorgt dat voor een groot gejuich. Als PEC het voor elkaar krijgt om de bal een paar keer naar de goede kleur te spelen, wordt het ‘olé olé olé’ van stal gehaald. De fans hebben dan nog niet door dat het later alsnog een wedstrijd wordt.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

3. Hamer als voorbeeld
Als er iemand in een PEC Zwolle-shirt vrijdagavond ten strijde trekt, dan is dat Gustavo Hamer. De middenvelder komt goed weg als hij in de eerste tien minuten een tackle inzet op Lisandro Martínez, maar dat toont tegelijkertijd ook zijn strijdlust. Hij vecht, sleurt, scoort zelfs nog en is daarmee een voorbeeld voor zijn wat tamme teamgenoten. In de tweede helft lijkt dat vonkje over te slaan, want PEC brengt nieuw leven in de wedstrijd. Aan de hand van Hamer, die een meer dan prima optreden aflevert. Als zijn teamgenoten dat vanaf minuut één hadden gedaan, had het heel anders kunnen eindigen.

4. Beloning blijft uit? Of?
Bleef de beloning vrijdagavond uit? Of kreeg PEC wat het verdiende na een werkelijk onthutsend eerste half uur? Dat is wat blijft hangen na deze editie van PEC Zwolle tegen Ajax. Als je zo aan een wedstrijd begint, maak je nooit aanspraak op een gelijkspel of meer. Stegeman: “Als je kijkt hoe wij doelpunten weggeven, dan is dat heel erg goedkoop. In de tweede helft had ik het gevoel dat we de wedstrijd onder controle hadden. Daar ben ik wel tevreden over.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Opstellingen:
PEC Zwolle: Mous, Van Wermeskerken, Lachman, Lam, Nakayama, Paal, Hamer, Clement (79. Thy), Saymak (70. Dekker), Van Crooij, Ghoochannejhad (55. Johnsen)

Ajax: Onana, Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico, Martínez (28. Alvarez, 63. Gravenberch), Van de Beek (72. Marin), Ziyech, Neres, Tadic, Promes

Scoreverloop:
6. 0-1 Quincy Promes
11. 0-2 Quincy Promes
20. 0-3 David Neres
35. 1-3 Gustavo Hamer
62. 2-3 Mustafa Saymak
88. 2-4 David Neres

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle, MAC³PARK Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws