Wat opviel bij PEC: VAR-circus, geen Lachman

| 16-08-2019

PEC Zwolle is er vrijdag bij Vitesse niet in geslaagd om de hatelijke nul achter zich te laten. De Zwollenaren speelden een stukje beter dan in de eerste twee wedstrijden, maar toch werd er met 3-0 verloren. Vier dingen die opvielen in Arnhem.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

1. Lachman niet in Arnhem
Op het papiertje met opstellingen stonden een aantal opvallende Zwolse zaken. Pelle Clement keerde terug, Thomas Bruns kreeg inderdaad direct een basisplaats en Gustavo Hamer was fit genoeg om te starten. Ook opvallend was het ontbreken van Darryl Lachman, die de afgelopen dagen al niet meer op het trainingsveld stond bij het eerste elftal. Maandagavond was hij nog actief met de beloftenploeg en met die beloften stond hij de voorbije dagen ook op het trainingsveld. In Arnhem was er geen plaats voor hem in de wedstrijdselectie. Hij wordt nu echt naar de uitgang gedirigeerd.

2. VAR-circus
Waar speelronde twee van de eredivisie boordevol VAR-momenten zat, was het in de openingswedstrijd van speelronde drie ook gelijk raak. PEC Zwolle, dat in de eerste helft helemaal niet slecht voor de dag kwam, kreeg kort na rust een penalty tegen. Daar hoefde de VAR niet aan te pas te komen, want het was duidelijk dat Etiënne Reijnen hands maakte. Rond de uitvoering van de strafschap was de hulp van de videoarbitrage echter broodnodig. Tim Matavz miste in eerste instantie, maar in de rebound werkte Bryan Linssen de bal binnen. Hij liep echter te vroeg in, waardoor scheidsrechter Rob Dieperink naar de kant werd geroepen.

Hij besloot inderdaad dat Linssen te vroeg in het strafschopgebied stond, waardoor de aanvaller geel kreeg voorgeschoteld. Dieperink moest echter ook de gemiste strafschop van Matavz over laten nemen, omdat er, zo werd er na afloop gesteld, ook Zwollenaren te vroeg over de lijn gingen. De overtreding van Linssen werd zo niet alleen bestraft, er volgde ook nog een tweede poging vanaf elf meter. Die ging binnen, waardoor het alsnog 1-0 werd. Voer voor spelregelnerds in ieder geval, vooral door de onduidelijkheid rond Linssen en zijn gele kaart. Daardoor leek alleen hij een overtreding te begaan, maar zo was het blijkbaar niet.

3. Een aardig eerste half uur
Waar er de voorbije twee weken weinig positiefs over PEC Zwolle te melden was, ging het in Arnhem een deel van de wedstrijd een stuk beter. In ieder geval in het eerste half uur lieten de Zwollenaren zien dat ze best aardig kunnen voetballen. Al moet gezegd worden dat Vitesse het zo nu en dan ook toeliet. Toch was het veldspel op dat moment een stuk beter dan eerder, waarbij vooral bleek dat Pelle Clement van grote waarde is voor dit elftal. Het is allemaal nog steeds te weinig om het een ploeg als Vitesse echt moeilijk te maken, want kansen werden er opnieuw amper bij elkaar gespeeld.

4. DJ Superstar
Het ging in Arnhem natuurlijk om de knikkers, maar aan alles was te merken dat deze wedstrijd in het teken stond van de onlangs overleden Dejan Čurović. Of DJ Superstar, zoals zijn bijnaam luidt. Voor de wedstrijd hielden oud-spelers Marc van Hintum en Edward Sturing toespraken en met beide teams op het veld volgde er een indrukwekkende minuut stilte. Vitesse nam, zo moet echt gezegd, waardig afscheid van haar publiekslieveling. Een nederlaag is vervelend, maar sommige zaken zijn belangrijker dan dat.

Wedstrijdverloop:
Vitesse: Pasveer, Karavaev, Doekhi, Obispo, Clark, Bazoer, Tannane (83. Foor), Bero (43. Serero), Grot (57. Musonda Jr), Matavz, Linssen

PEC Zwolle: Mous, Hamer, Reijnen, Dekker, Paal, Clement, Bruns (66. Westerman), Flemming (81. Huiberts), Bel Hassani, Thy, Johnsen (78. Elbers)

Scoreverloop:
52. 1-0 Tim Matavz (strafschop)
64. 2-0 Vyacheslav Karavaev
80. 3-0 Bryan Linssen

Voetbal, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws