Warmlopers lopen voor twee goede doelen

| 13-01-2014

Wat hebben moeders en baby's in Zuid-Afrika en dakloze jongeren in Zwolle met elkaar gemeen? Op het eerste oog niet veel, maar in aanloop naar de Scania Zwolse Halve Marathon des te meer. De Zwolse loopgroep De Warmlopers gaat tijdens het hardloopfestijn geld inzamelen voor deze twee goede doelen.

Het is in 2014 het achtste jaar dat een grote groep hardlopers uit Zwolle voor één of meerdere goede doelen de Scania Zwolse Halve Marathon of de Wavin 4 Engelse Mijlen gaat lopen. Jan Bakker, fanatiek hardloper en aanstichter van loopgroep de Warmlopers, legt de keuzes voor deze editie uit. “Een Zwols doel spreekt aan, omdat het dichtbij komt. Het doel in Zuid-Afrika is misschien ver van ons bed, maar bij dit project is een groepsgenoot betrokken en daardoor komt het voor ons ook heel dichtbij”, aldus Bakker.

Het eerste goede doel is de stichting Turn the Tide, gevestigd in Zuid-Afrika. ‘Warmloper’ Wilma Wibbelink was in Afrika zelf nauw betrokken bij de stichting, die zich inzet voor een kliniek voor zwangere vrouwen. “In deze kliniek worden zwangere vrouwen en jonge moeders met hun baby's geholpen. Ook zijn er tieners die voorlichting krijgen hoe je een zwangerschap kan voorkomen. Zonder deze kliniek is er weinig hulp voor de zwangere vrouwen, waardoor er vaak ernstige dingen misgaan”, vertelt Wibbelink. “Vaak moeten de vrouwen nog een heel eind naar de kliniek lopen. We hopen in de toekomst met een speciale auto naar de vrouwen te kunnen rijden. Daar zamelen we geld voor in.”

Ook De Herberg, een opvang voor dak- en thuislozen in Zwolle, kan rekenen op de steun van De Warmlopers. Deze nieuwe stichting wil starterspakketten aanbieden aan dak- en thuisloze jongeren. “Er is een hele groep die net buiten de maatschappij valt”, vertelt Annemiek de Wolf. “Je herkent ze niet meteen als dakloze op straat, maar ze zijn dat wel. Ze komen bij ons in het logeerhuis en moeten nog beginnen aan hun leven. Maar ze hebben een enorm slechte start gehad”, aldus De Wolf, herbergier van De Herberg. Het doel van de stichting is om in eerste instantie honderd zwerfjongeren verder te helpen, door een ieder met 300 euro te sponsoren. Dit bedrag wordt alleen besteed aan dat wat de jongeren voor een nieuwe start nodig hebben.

De eerste officiële training van De Warmlopers is op dinsdag 21 januari om 19.00 uur en start vanuit Het Anker in Westenholte. Jan Bakker hoopt met een groep van zestig mensen te gaan trainen, om het uiteindelijke einddoel te bereiken. “Vorig jaar hebben 23.000 euro opgehaald, dat was enorm veel. Het zou fantastisch zijn als we dat bedrag dit jaar kunnen overtreffen, maar het is sowieso fantastisch om dit te kunnen doen. Ik heb mijn gezondheid niet alleen voor mezelf gekregen, ik zie het als een geschenk dat ik graag met anderen wil delen”, sluit Bakker met mooie woorden af.

Scania Zwolse Halve Marathon, Hardlopen, Warmlopers

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws