‘Vrouwenvoetbal al tien jaar op goede weg’

| 04-08-2017

Sebastiaan Borgardijn was donderdagavond één van de toeschouwers die het Nederlands vrouwenteam de finale van het Europees kampioenschap voetbal zag halen. De huidige trainer van Jong PEC Zwolle Vrouwen is dolblij met de prestatie van Oranje, maar kijkt er niet van op. “Dit komt voor mij niet als donderslag bij heldere hemel”, geeft hij aan.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Borgardijn zit al jarenlang volop verweven in het vrouwenvoetbal. Hij trainde het eerste vrouwenteam van Be Quick ’28 en kreeg daarna een plekje in de organisatie bij PEC Zwolle Vrouwen. Eerst als assistent-trainer, later als hoofdtrainer en inmiddels is hij onder andere trainer van Jong PEC Zwolle Vrouwen. Borgardijn heeft dus recht van spreken. Hij wil niet meegaan in de conclusie dat het vrouwenvoetbal de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt. “Ik sta daar toch iets anders in. Het is niet logisch dat we de finale halen, want dat doe je niet zomaar. En ik had eigenlijk ook meer verwacht van Frankrijk en Duitsland. Maar we zijn in Nederland al een jaar of tien op de goede weg. In die tijd is er een bepaalde ontwikkeling geweest, maar stormachtig is het niet.”

Een Europese titel zou sneller komen dan verwacht, zo realistisch is Borgardijn wel. Toch voorziet hij nog een verdere groei. “In vergelijk met tien jaar geleden is het al veel beter. Ik denk alleen dat het de aankomende tien jaar nog beter gaat worden. We hebben in Nederland een goede opleiding staan en zijn daarin heel innovatief. Bij ons kun je als jonge speelster bijvoorbeeld in Jong PEC Zwolle Vrouwen spelen. In Zweden zit je op die leeftijd gewoon op de bank”, legt de kenner uit. Ook prijst Borgardijn de verdere professionalisering van het vrouwenvoetbal. “Als je naar ons eerste elftal kijkt... Zij trainen vijf keer per week, krijgen les in krachttraining, voeding, slaap en doen er alles voor. Dat was tien jaar geleden ondenkbaar.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het huidige succes van de vrouwen heeft ongetwijfeld weerslag op het aantal voetballende meisjes in Nederland. “Als regio Zwolle krijgen we daar zeker een boost van. Ik hoop ook dat de amateurclubs kansen gaan zien. Veel verenigingen hebben moeite om het hoofd boven water te houden en kijken hoe ze jongetjes aan zich kunnen binden. Wellicht gaan clubs nu ook wel bedenken hoe ze meiden aan het voetballen kunnen krijgen? Dat zou mooi zijn”, vindt Borgardijn, die voor de finale van zondag een goed gevoel heeft. De coach is zelf niet aanwezig in Enschede, want dochterlief viert dan haar verjaardag. “Reken maar dat de televisie op NPO 1 staat hoor. Ik heb er alle vertrouwen in dat de staf en de vrouwen deze klus gaan klaren.”

Voetbal, Sebastiaan Borgardijn, PEC Zwolle Vrouwen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws