‘Voor PEC Zwolle is helemaal niets logisch’

| 24-12-2016

Het jaar 2016 was er voor PEC Zwolle eentje met twee gezichten. De play-offs om Europees voetbal leverde een brede grijns op, de lage plaats op de ranglijst een kleine traan. Technisch directeur Gerard Nijkamp leerde er veel van. “Vooral dat niets logisch is. We moeten iedere dag keihard werken om het fundament onder deze club uit te breiden.”

© Annet van Raalten

Reis naar Amsterdam, zoek een plaatsje op De Dam en roep een keer keihard ‘PEC Zwolle’. Ze zullen het in de hoofdstad niet zo snel toegeven, maar er zijn zeker mensen die daar de bibbers van krijgen. PEC heeft in de afgelopen jaren respect afgedwongen, van Amsterdam tot Rotterdam en van Maastricht tot Groningen. De winst van de KNVB Beker, het winnen van de Johan Cruijff Schaal en de prestaties in de competitie, het baarde allemaal opzien. Ook in 2016 deed men daar een schepje bovenop, want in de eerste helft van het jaar plaatste de club zich wederom voor de play-offs om Europees voetbal. “Het was een prima eerste deel van het jaar. Helaas konden we in de play-offs niet excelleren, maar de kwalificatie zorgde voor tevredenheid”, zegt Nijkamp.

En dan komt de zomerstop. Wanneer de spelers genieten van hun vakantie, moet Nijkamp aan de bak. Onder andere Lars Veldwijk, Ouasim Bouy en Queensy Menig zijn niet meer beschikbaar en dus moet de directeur zijn selectie op peil brengen. Ted van de Pavert wordt al snel vastgelegd en daarna volgen ook Anass Achahbar en huurlingen als Django Warmerdam en Calvin Verdonk. Queensy Menig komt ook nog een jaar naar Zwolle en daarmee lijkt de groep op niveau. De prestaties vallen echter vanaf het begin tegen. De seizoensouverture bij NEC eindigt in 1-1, terwijl 1-4 ook makkelijk had gekund. En zo tobt PEC verder. Het staat zelfs een paar weken onderaan, een positie die de club sinds de promotie in 2012 amper inneemt. De Zwollenaren staan nog altijd in de gevarenzone.

Heeft Nijkamp met het binnenhalen van spelers als Achahbar, Van de Pavert, Verdonk, Brock-Madsen en Mastour gokjes genomen? “Zo kun je dat uitleggen, maar ik zie het anders. Het binnenhalen van spelers met een smetje of een vastgelopen carrière, dat heeft PEC de afgelopen jaren heel veel gebracht. Het kan een keer tegenvallen, maar dat bedoel ik ook te zeggen: niets is logisch in de voetballerij”, is het antwoord van de TD. In die lijn past ook het wegvallen van Thomas Lam, die plotseling vertrok naar Nottingham Forest. Daardoor werd Van de Pavert direct voor de leeuwen gegooid. “We hebben Ted uit zijn comfortzone gehaald, want hij speelde al zijn hele leven voor De Graafschap. We hadden hem graag wat tijd gegeven om aan het niveau te wennen, maar dat kon niet. Ik moet zeggen dat hij zich uitstekend heeft aangepast.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Job bij de KNVB
Voor Nijkamp zelf was het ook een bijzonder roerig jaar. Niet alleen door de tegenvallende prestaties van PEC, ook door de interesse van de KNVB. De Zwollenaar was in vergevorderd stadium om bij de bond als technisch directeur aan de slag te gaan, maar uiteindelijk kreeg Hans van Breukelen de voorkeur. “Dat zorgde wel even voor teleurstelling”, is Nijkamp eerlijk. “Ik was van alles op de hoogte, er was binnen alle geledingen steun voor mijn komst. Maar helaas is de keuze op iemand anders gevallen.” Om nou te zeggen dat het een lekker moment is om in te stappen bij de bond; nee. Er raast een orkaan van ongekende kracht door Zeist en dat is niet ideaal. Nijkamp ziet het toch anders. “Misschien was het met mij wel anders gelopen. Ik was er graag ingestapt, maar nu werk ik nog steeds met volle energie en plezier voor PEC Zwolle. Dat het nog steeds een beetje pijn doet, staat buiten kijf.”

Zo mondde 2016 uit in een rumoerig, eigenlijk wel hectisch jaar. De KNVB, de drukke transferperiode, de daaropvolgende prestaties van PEC, het was voor Nijkamp allesbehalve rustig. Of daar in 2017 verandering in gaat komen, is nog maar de vraag. De laatste nederlaag bij Heracles (3-0) heeft PEC veroordeeld tot een half jaar degradatievoetbal. Toch zorgt dat bij de achterban nog altijd amper voor paniek. “De supporters hebben vertrouwen in de weg die wij zijn ingeslagen. Rustig vind ik wel een verkeerd woord, want er is hier heel veel reuring en onderkenning van de situatie waar we in zitten. Maar de sfeer is niet negatief, dat klopt wel. Uiteindelijk hebben we ook de supporters nodig om ons doel te halen.”

Contractverlenging
Dat doel is maar wat duidelijk: PEC moet in 2017 het contract met de eredivisie met een jaar verlengen. “Dat doel blijft de komende vijf of zes jaar nog wel staan hoor”, maakt Nijkamp duidelijk. “Ik heb vertrouwen in deze groep, vooral omdat we steeds fitter worden en de spelers zich ontwikkelen. Ik denk ook niet dat ik een drukke winter krijg.” Wat er ook staat te gebeuren en hoe de club ook uit het seizoen 2016-2017 komt, Nijkamp is en blijft op zijn plek in Zwolle. Ook dat staat buiten kijf. “Ik stap nog iedere dag met heel veel plezier in de auto of op de fiets. PEC heeft een speciaal plaatsje in mijn hart gekregen. Het is mijn club.”

Kerstinterviews Sportief Zwolle:
- Van Bergen: ‘Iedereen neemt ons serieus’
- Gemaakte stappen maken Hilarius trots

Voetbal, Gerard Nijkamp, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws