‘Voetbalhoofdstad’ decor Trainerscongres

| 09-05-2014

Zwolle heeft vrijdag weer voor één dag gefungeerd als voetbalhoofdstad van ons land. Voor het derde jaar op rij werd in Zwolle het Nederlands Trainerscongres gehouden. Het IJsseldelta Stadion was het decor voor het congres, dat voor de twaalfde keer werd georganiseerd door de CBV en de VVON, in samenwerking met het vakblad De Voetbaltrainer en de KNVB. Traditiegetrouw werden ook de Rinus Michels Awards uitgereikt.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

De voetbaltrainers uit heel het land werden vrijdag in het IJsseldelta Stadion allereerst welkom geheten door Gerard Marsman, directeur Coaches Betaald Voetbal. Vervolgens kregen de oefenmeesters een demonstratietraining te zien met in de hoofdrol de jongste voetballers van Ajax. Deze training stond onder leiding van technisch coördinator Michel Hordijk, die het woord rond de klok van twaalf uur overgaf aan Reinier Robbemond, trainer van Jong AZ. Samen met zijn collega’s Koen Stam, Michael Buskermolen en Caspar Dekker verzorgde Robbemond eveneens een demonstratietraining. De spelers die de training afwerkten kwamen uit de bovenbouw van de jeugdopleiding van AZ. Na afloop van de twee demonstratietrainingen stond er voor alle trainers een lunch klaar.

Het programma ging om 14.15 uur verder met de uitreiking van de Rinus Michels Awards, onder leiding van NOS-verslaggever Joep Schreuder. Allereerst werd de jeugdopleiding van Koninklijke HFC (Haarlem) uitgeroepen tot de beste van alle amateurverenigingen in Nederland. Feyenoord/Excelsior kreeg voor de vijfde keer op rij de award voor beste jeugdopleiding in het betaald voetbal. Simon Ouaali van Sparta Nijkerk werd verkozen tot beste amateurvoetbaltrainer van Nederland. En tot slot ging de meest prestigieuze award naar Frank de Boer. De Ajax-trainer werd - net als vorig jaar - verkozen tot beste coach. Hij kreeg de voorkeur boven Ronald Koeman (Feyenoord), Peter Bosz (Vitesse), Dwight Lodeweges (Cambuur) en Harry van den Ham (FC Dordrecht).

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten

In verband met een trip van Ajax naar Indonesië kon Frank de Boer zijn award niet persoonlijk in ontvangst nemen. Wel had hij tweelingbroer Ronald naar Zwolle gestuurd om de prijs op te halen. De oefenmeester van Ajax wist immers al dat hij de ereprijs voor het tweede jaar op rij had gewonnen, want doormiddel van een videoboodschap sprak hij zijn vakbroeders toe. “Ik ben er super trots op dat ik net als Rinus Michels vier keer kampioen met Ajax ben geworden. Hij is de grondlegger van het totaalvoetbal en daar hebben wij allemaal nog altijd baat bij”, aldus De Boer, die tevens zijn collega’s in de technische staf van Ajax bedankte.

Aansluitend aan de uitreiking van de Rinus Michels Awards kreeg PEC Zwolle-trainer Ron Jans het woord. Hij nam de aanwezigen in het IJsseldelta Stadion mee terug naar de week voor de bekerfinale tegen Ajax. “Het was een Amerikaanse film waarin alles klopte. Elke speler wist juist in die wedstrijd het maximale uit zichzelf te halen.” Jans liet ook de gehele ‘motivatievideo’ zien die hij op de dag van de finale had afgespeeld. In de video kwamen de nodige Zwolse treffers voorbij, afgewisseld met gelukwensen van kinderen en andere familieleden van diverse spelers. Na de presentatie demonstreerde de PEC Zwolle-trainer, samen met zijn technische staf en de Zwolse selectie, op het veld nog twee oefenvormen. De twaalfde editie van het Nederlands Trainerscongres werd afgesloten met een podiumgesprek tussen Joep Schreuder en topcoach Co Adriaanse.

© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
© Annet van Raalten
Coaches Betaald Voetbal, Ron Jans, Gerard Marsman, PEC Zwolle, Trainerscongres, IJsseldelta Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws