Voerman terug in Zwolle: ‘Dat is bijzonder’

| 21-10-2017

Aanvoerder, strafcornerspecialist en steunpilaar, Pieter-Jan Voerman was het de afgelopen seizoenen bij HC Zwolle allemaal. Dit seizoen draagt hij echter het shirt van Schaerweijde en met die ploeg speelt hij zondag in en tegen Zwolle. Voor Voerman een bijzonder weerzien. “Ja natuurlijk, maar we moeten vooral eens een uitwedstrijd winnen”, weet de Zwollenaar.

© Annet van Raalten

De strafcorner in Zwolle, het was de laatste jaren iets waar tegenstanders bij voorbaat al angst voor hadden. Hoofdpersoon in dat verhaal was Pieter-Jan Voerman, die de ene na de andere bal achter de keepers werkte. Het maakte hem niet uit wie het doel verdedigde, zijn kunstje was altijd hetzelfde. Later werd hij aanvoerder, vierde hij titels en promoveerde hij naar de overgangsklasse. Tot deze zomer, toen het, voor velen plotseling, voorbij was. Voerman liet hockeyend Zwolle achter zich en vertrok naar competitiegenoot Schaerweijde. “Ik ben bijna 29 en weet dat ik nog een jaar of twee op dit niveau kan hockeyen. Ik wilde het maximale eruit halen en nog een betere hockeyer worden. Deze stap paste bij mijn ambitie”, legt Voerman uit.

De overgang naar Schaerweijde, daar heeft hij 0,0 spijt van gehad. Er is ook vast niemand die hem nog raar aankijkt, want Voerman krijgt training van zeker vijfhonderd interlands. De coach is Suzan Veen, goed voor 191 officiële interlands. Roderick Weusthof is ook op het veld te vinden en die speelde 153 officiële interlands. En dan moet de klap op de vuurpijl nog komen. De strafcorner van Voerman wordt namelijk wekelijks onder handen genomen door niemand minder dan Taeke Taekema. Strafcornerheld uit het verleden, die in het Nederlands team liefst 212 doelpunten maakte en dat voornamelijk deed vanuit de strafcorner. “Dat is heel speciaal”, weet Voerman. “Ik sta gewoon vier keer in de week met zeker vijfhonderd interlands op het veld. Niets ten nadele van Zwolle, maar dat is geweldig.”

© Annet van Raalten

Voor het gevoel van Voerman is het mooi, maar uiteraard ook voor zijn corner. In Zwolle deed hij vrijwel altijd hetzelfde kunstje, veranderde hij nooit. Onder de vleugels van Taekema is dat wel anders. “In Zwolle kreeg ik ook wel goede tips, maar was het lastig om aan te passen. Deze mannen weten dat het lastig is om iets met die tips te doen. Mijn corner was al best wel goed, maar ik merk dat het steeds makkelijker gaat. Ik sla harder, met minder moeite”, vertelt Voerman, die inmiddels al negen strafcorners tot doelpunt promoveerde. Ter vergelijk: in Zwolle stond hij vorig jaar in de winterstop op acht. Voerman twijfelde nooit over zijn overstap. “Ik weet nog dat ik een gesprek met Suzan Veen had en die zei dat ik training zou krijgen van Taekema. Dan probeer je nog een pokerface op te zetten, en interessant te doen, maar van binnen weet je wel genoeg”, lacht Voerman.

HC Zwolle is hij nooit uit het oog verloren, al is dat makkelijker omdat beide teams bij elkaar in de competitie zitten. Voerman heeft een positief beeld van zijn oude ploeg. “Ze hebben nu al meer punten dan wij vorig jaar in de winterstop hadden, dus ze hebben de zaken goed voor elkaar. Het is ook niet zo dat ze tegen Hurley met dubbele cijfers verliezen. Ze doen het goed”, vindt de hockeyer. De in Zwolle woonachtige Voerman kijkt uit naar zijn terugkeer op Het Hoge Laar, al komt hij er voor niets minder dan drie punten. “Ik vind het speciaal om terug te komen en ook leuk, maar het wordt vooral tijd dat we een uitwedstrijd winnen. We willen meedoen om promotie en dan mogen we geen punten meer laten liggen. Als wij ons niveau halen, dan denk ik dat wij het betere team zijn. Met alle respect voor Zwolle hoor, maar eigenlijk weet ik dat wel zeker.”

Hockey, HC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws