Vierde Michiel Bocciatoernooi in Zwolle

| 17-02-2014

Stichting Michiel Boccia Zwolle organiseert zaterdag 22 februari voor de vierde keer een bocciawedstrijd ter herinnering aan de overleden Zwolse speler Michiel Tatje. In de BDG-hal wordt er door 35 spelers op zowel wedstrijdniveau als recreatief niveau gespeeld. “Iedereen met een lichamelijke handicap kan zich nog steeds inschrijven om mee te spelen”, laat de organisatie weten.

© Dyveke Gardenier

Michiel Tatje overleed in 2010 op 20-jarige leeftijd. De Zwollenaar leefde zijn leven in een rolstoel, maar dat weerhield hem er niet van om volop in beweging te blijven. De sport boccia was daarbij één van zijn passies. Ter nagedachtenis aan hem organiseerde Stichting Michiel Boccia samen met ReVAS de Peperbus in 2011 de eerste editie van het toernooi. Aankomende zaterdag wacht de vierde editie in successie en de organisatie verwacht opnieuw een mooi toernooi. “De spelers komen vanuit het hele land naar Zwolle om deel te nemen aan dit toernooi. Onze dank gaat nu al speciaal uit naar de sponsoren, te weten Fonds Gehandicaptensport, Johanna Kinderfonds, C1000, Liberty en Eldrun.”

Boccia is simpel gezegd jeu de boules met hulpmiddelen. Het is bedoeld voor mensen van alle leeftijden met een lichte tot een zware beperking. De sport wordt voornamelijk beoefend door mensen met een hersenaandoening en sporters die vanwege een lichamelijke beperking geen andere sport kunnen beoefenen. “De sport heeft zijn bestaan te danken aan de ontdekking van stenen ballen. Deze werden voor het eerst ontdekt in een graf van een farao, dat dateerde van zes tot zevenduizend voor Christus”, vertelt de stichting. “In 1989 werd boccia voor het eerst in Nederland geïntroduceerd, om in het laatste decennium uit te groeien tot een sport voor mensen met een handicap.”

© Dyveke Gardenier

In Zwolle wordt de sport beoefend door een kleine groep spelers, de stichting hoopt dat die groep door het toernooi wat groter kan worden. “Wij willen als stichting meer mensen enthousiast maken voor dit balspel. Hierdoor kunnen de spelers niet alleen sporten, maar bijvoorbeeld ook nieuwe vriendschappen op doen”, aldus de organiserende stichting. Boccia is ook een Paralympische sport en staat in 2016 op het programma. Inschrijven voor het toernooi in Zwolle kan via www.boccia.nl en www.bocciazwolle.nl of door een mail te sturen naar infosmbzno@spmgmail.com. “Uiteraard zijn toeschouwers zaterdag van harte welkom. De toegang in de BDG-hal is gratis.”

ReVAS de Peperbus, Boccia, Stichting Michiel Boccia, Sporthal Zwolle-Zuid

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws