Veel belangstelling voor paardenclinic

| 30-05-2011

Met gebaren je paard sturen. Het kan echt. Dat hebben Emiel Voest en Kaja Kolthoff zondag laten zien in de manege van Ruitersportcentrum Zwolle aan de Hollewandsweg in Zwolle-Zuid. Daar werd door de Zwolse Ruiterclub Ritsaert, in samenwerking met het Ruitersportcentrum, een clinic ‘freestyle’ aan belangstellenden gegeven. Voest en Kolthoff lieten hun werkwijze zien, zodat ook anderen hun paard voortaan diervriendelijk instructies kunnen geven.

© Erwin Flohr

Voest is een Nederlandse instructeur die een eigen ‘freestyle’ systeem heeft ontwikkeld. Dit gaat uit van de gezondheid van het paard. De ouderwetse manier van een paard trainen door middel van teugels is een gruwel voor Voest. Hij traint paarden liever op een manier die uitgaat van de natuurlijke eigenschappen en gedragingen van het paard. Zo houdt Voest rekening met reacties die een paard geeft op bewegingen van de mens. Als je bijvoorbeeld vlak voor een paard staat en je gaat met je hoofd vooruit, dan heeft het dier de neiging om achteruit te lopen. Hetzelfde principe gebeurt omgekeerd als iemand achter het paard staat. Door te anticiperen op dit soort reacties heeft Voest een diervriendelijk trainingssysteem ontwikkeld voor paard en ruiter. Kolthoff heeft zich deze methode in 2008 eigen gemaakt.

Kolthoff bekommerde zich tijdens de clinic om de pony’s, Voest hield zich bezig met de grotere paarden. De tientallen kinderen en ook de volwassenen keken tijdens de clinic ademloos toe hoe de paarden de opdrachten opvolgden. Er kwam geen teugel aan te pas. Enkel door menselijke bewegingen luisterde het paard. Al met al een geslaagde clinic volgens de organisatie, die Voest en Kolthoff graag nog een keer wil terugzien.

Paardensport, Zwolse Ruiterclub Ritsaert, Ruitersportcentrum Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws