Van Polen: ‘Heldenrol Boer is prachtig’

| 16-03-2014

De ontlading na het laatste fluitsignaal is enorm, het feestje met de supporters uitzinnig. PEC Zwolle zet de grove nederlaag van eerder dit seizoen recht en wint in het eigen IJsseldelta Stadion met 2-0 van rivaal Go Ahead Eagles. “We hadden vooral tegenover onze supporters iets recht te zetten. Daar waren we echt van doordrongen en ik ben blij dat het is gelukt”, zegt PEC Zwolle-aanvoerder Bram van Polen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Het sleutelmoment van de IJsselderby valt te noteren in minuut 63. Go Ahead-speler Jarchinio Antonia wordt gevloerd door Mateusz Klich, waarna het arbitrale trio besluit om de bal op de stip te leggen. De uitgelezen kans voor Go Ahead-verdediger Jop van der Linden om te tekenen voor de gelijkmaker, maar uiteindelijk wordt PEC-goalie Diederik Boer de held. Hij keert de strafschop en staat daarmee aan de basis van de Zwolse zege. “Het was echt zo’n typisch moment voor een derby. En dan heeft Boer, als echte Zwollenaar, zo’n heldenrol. Dat vind ik echt mooi”, lacht Van Polen naar de bejubelde doelman.

In de eerste twintig minuten van het duel leek het voor PEC nog een moeizame middag te worden. Go Ahead maakte het spel, bleek het gevaarlijkst, maar tot echt grote kansen kwam het niet. “In het begin was het voor ons heel lastig om kort te zitten, omdat op het middenveld Türüc de hele tijd vrij was. Hij trok veel naar de linkerkant en daar hadden we moeite mee”, analyseert Van Polen, die zijn ploeg vervolgens de overhand zag nemen. “Uiteindelijk vind ik het daarom ook een terechte zege. Zij creëerden niet veel en na twintig minuten hebben we de regie in eigen handen genomen. Daarna hebben we veelal de controle gehad en hadden we de wedstrijd sneller moeten beslissen”, stelt de verdediger.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Diederik Boer stopte een penalty, PEC had de controle, maar toch ontketende Go Ahead in de slotfase nog een offensief. Met keeper Stephan Andersen in de hoofdrol, want hij zag een prachtige omhaal geblokt worden door teamgenoot en invaller Amevor. “Dat was even hectisch. Ik kon zelf een bal niet goed wegwerken en toen kwam ook nog die omhaal van de keeper. Een beetje à la Pieckenhagen, maar gelukkig ging die inzet er niet in”, zegt een dolblije Van Polen. “In zo’n derby is winnen het belangrijkst. Volgende week herinnert niemand zich meer hoe we speelden, maar alleen dat we wonnen. De punten zijn binnen en dat telt. Nu zijn we zo goed als veilig.”

Voetbal, Bram van Polen, Eredivisie, PEC Zwolle, IJsseldelta Stadion

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws