Van Polen: ‘Een goede start is zó belangrijk’

| 11-08-2017

PEC Zwolle opent zondagmiddag (12.30 uur) de competitie met een thuiswedstrijd tegen Roda JC en doet dat in ieder geval zonder Wouter Marinus en Dico Koppers. Eerstgenoemde is nog herstellende van een hamstringblessure, waardoor het duel met de Limburgers te vroeg komt. Aanvoerder Bram van Polen is er zeker van dat zijn ploeg er klaar voor is. “Dat gevoel heb ik wel ja”, zegt hij.

© Annet van Raalten

De captain weet als geen ander hoe belangrijk het is om een seizoen goed te beginnen. PEC Zwolle kreeg het de afgelopen jaren vaak voor elkaar om goed te starten, tot afgelopen seizoen. PEC startte destijds uiterst belabberd en droeg zelfs een periode de rode lantaarn. Het had effect op het gehele seizoen, want nooit kwam de ploeg echt los van het degradatiespook. “Een goede start is zó belangrijk, daar ben ik me nu wel van bewust ja. Je probeert de groep daar ook wel op te wijzen, vooral door te praten. Vorig jaar hadden we een dramatische start en daar hebben we het hele seizoen last van gehad. We liepen constant achter de feiten aan. Een goed begin laat je gewoon makkelijker spelen.”

Mede daarom is de voorbereiding van PEC Zwolle voorlopig ook de juiste geweest. Kreeg PEC in de vorige zomer nog nederlaag na nederlaag voor de kiezen, op dit moment is er nog niet één keer verloren. Logischerwijs doet dat iets met het gevoel in de groep. “Dat gevoel is goed, ik denk ook dat we klaar zijn voor de competitiestart. Je merkt dat iedereen nu fris en opgetogen is, terwijl we vorig jaar soms total loss waren”, vertelt Van Polen, die het ook qua voetbal een fijne voorbereiding vond. “Ik had liever één betere tegenstander gehad, maar goed… Dat is niet anders. We spelen een nieuw systeem en daarvoor is het goed om tegen zulke tegenstanders te spelen. Al zie ik Volendam, Cambuur en misschien ook Almere wel bovenin de Jupiler League eindigen hoor.”

Dat nieuwe systeem houdt vooral in dat PEC wat eerder gaat proberen de bal te veroveren. Het resulteerde onder andere tegen Cambuur al in een fijn doelpunt. “Uit die omschakeling gaan wij heel gevaarlijk worden”, denkt Van Polen. “We hebben buitenspelers die dan direct levensgevaarlijk zijn, dat is heerlijk. En iets nieuws is misschien ook wel goed.” Zondag wacht Roda JC en ook die ploeg lijkt op het eerste oog wat aanvallender te voetballen. “Dat was vorig jaar af en toe niet om aan te gluren. Alleen maar verdedigen, het waren haast loopgraven. Met Robert Molenaar hebben ze volgens mij een trainer die aanvallender wil spelen. Het kan maar zo zijn dat het een heel open wedstrijd wordt”, sluit de aanvoerder af.

Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Boer; Ehizibue, Marcellis, Sandler, Van Polen; Saymak, Bakker, Thomas; Namli, Mokhtar, Parzyszek.

Voetbal, Bram van Polen, Eredivisie, PEC Zwolle

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws