Van Oostrum: ‘Hebben iets recht te zetten’

| 28-09-2018

Strijdvaardig is mild uitgedrukt als je Landstede Basketbal-captain Nigel van Oostrum hoort spreken. “We hebben iets goed te maken. Dat geldt voor het team, dat geldt voor mij. Zoals het vorig seizoen eindigde… Iedereen ziet ons als een underdog. Ik hou ervan vanuit die positie te strijden. Kom maar op.”

© André Rump

De voorbereiding is dit seizoen iets anders dan voorgaande jaren. Normaal ben je benieuwd naar nieuwe spelers: hoe zijn ze als speler en hoe zijn ze als mens. “Nu kwamen we terug van vakantie. Natuurlijk moeten Kaza Kajami-Keane en Kevin Bleeker als nieuwe spelers nog wennen aan de spelpatronen, maar veel is al bekend.”

Als aanvoerder voelt Van Oostrum zich verantwoordelijk voor het team en het contact met de staf. “Afgelopen seizoen stelden de spelers voor de David Cup dat ik de captain moest worden. Dat geeft extra zelfvertrouwen. Nu zitten Herman van den Belt en ik op één lijn. Als point guard ben ik ook een verlengstuk van de coach in het veld.” Het vertrouwen in elkaar is groot. We vertellen elkaar eerlijk wat we van elkaar vinden. Dat lijkt soms tot aanpassingen aan beide kanten. Ik vind dat mooi.”

© André Rump

Na een vervelende handblessure is Nigel van Oostrum inmiddels volkomen blessurevrij, wat een enorme opluchting voor hem is. “Ik ben nog nooit echt geblesseerd geweest. Deze blessure duurde en duurde en ging in mijn hoofd zitten. Als je dan genezen bent, ga je forceren, want je wilt terug naar die vorm van het begin van het seizoen.” Van Oostrum wil met zijn eigen spel iets overbrengen op het team. “Ik wil die agressiviteit terugbrengen in mijn spel. Op die wijze krijg ik meer opties in de passing, in scores en in het creëren van openingen. We moeten meedogenlozer zijn, een boodschap afgeven. Als team gaan we proberen te shockeren. Daar hoort een stevige en harde verdediging bij.”

De samenwerking met de Canadees Kaza Kajami-Keane is er één waar Nigel van Oostrum naar uitkijkt. “Ik denk terug aan het seizoen waarin ik met J.T. Tiller de aanval leidde. Kaza is een soortgelijke speler: goede verdediger, goede passer en hij heeft scorend vermogen. Ons spel wordt dan beter, met meer controle.”

© Ivonne de Bruin

Het komend seizoen spelen er twee Van Oostrums in de Dutch Basketball League. “Ik vind het zo fijn voor Devon dat hij weer kan spelen. Als ik straks tegenover hem sta, kan het best wel gemeen worden, misschien zelfs met een opzettelijke fout hier en daar. Allebei willen we verschrikkelijk graag winnen. Devon kan met zijn kwaliteiten wat toevoegen aan de DBL.” Gezien de competitiestrijd is het geen verrassing dat Nigel hoger wil eindigen dan zijn jongere broer.

Basketbal, Landstede Hammers, Nigel van Oostrum

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws