Van Ommen: ‘Omloop volgend jaar in april’

| 16-06-2015

“De Salverda Omloop van de IJsseldelta heeft last van de overvolle kalender. Dat is voor ons echt een handicap.” Het is het verhaal van Jan van Ommen, organisator van de Zwolse vrouwenkoers. Door de drukte is het vrouwenpeloton aankomende zaterdag flink uitgedund. Favoriete? Kirsten Wild. “Wild is winnaar van de topcompetitie en ik denk dat ze ook deze laatste wedstrijd graag wil winnen.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De organisatie van de Salverda Omloop van de IJsseldelta kampt met een probleem. De vrouwenkalender in het wielrennen puilt uit, zeker in deze tijd van het jaar. De ene na de andere wedstrijd volgt en daardoor is de animo voor de Omloop van de IJsseldelta minimaal. De organisatie van de koers ging de afgelopen jaren wel de strijd aan, maar lijkt die strijd nu te moeten staken. Het programma is te vol, waardoor er voor de Omloop eigenlijk geen plek is. Zaterdag rond 14.15 uur verschijnen er slechts tachtig rensters aan de start. “Dat had beter gekund”, weet Van Ommen. “We hebben geprobeerd tussen de andere wedstrijden te komen, maar dat is lastig. Het lukt ons in ieder geval niet goed.”

Het probleem is dus bekend, de oplossing mogelijk al gevonden. De Salverda Omloop van de IJsseldelta wordt in 2016 twee maanden eerder verreden, te weten op zaterdag 16 april. “Dat voorstel hebben we in ieder geval ingediend bij de UCI. Daardoor zitten we een week voor de Ronde van Gelderland. Hopelijk is het voor de continentale ploegen dan aantrekkelijker om naar Zwolle te komen”, meldt organisator Van Ommen. Voor de editie van zaterdag heeft het nog geen effect. Het peloton bestaat zogezegd uit tachtig rensters, een tegenvallend aantal. De Zwollenaren Kirsten Wild, Marijn de Vries en Geerike Schreurs zijn wel van de partij. Van Ommen zet in op Wild als winnares, maar gokt na de 133 kilometer niet op een massasprint. “Nee, er staat op sommige punten altijd veel wind. Ik ga uit van een kopgroep.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Dat het parcours van de Omloop wel als positief wordt ontvangen, is vooral zichtbaar bij de amateurs. De belangstelling voor deze wedstrijd, die zaterdag voorafgaand aan de vrouwenwedstrijd wordt verreden, is ongekend groot. De organisatie verwacht 150 renners aan de start. “We hadden toestemming voor 180, maar hebben besloten om er maar 150 toe te laten. Op bepaalde punten is het parcours best smal, vandaar die keuze”, vertelt Van Ommen, die uitgaat van een geslaagde dag. “Uiteraard, daar gaan we voor. Als iedereen veilig over de streep is gekomen en het publiek heeft genoten, dan is de dag geslaagd.”

Wielrennen, Kirsten Wild, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Marijn de Vries, Jan van Ommen, Geerike Schreurs

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws