Van Noorden droomt van volle IJsselhallen

| 01-04-2016

De licentie om ook volgend jaar eredivisie volleybal in Zwolle te spelen is veiliggesteld. Daarmee komt er voor de betrokkenen een einde aan een periode van veel onzekerheid en kan er weer naar de toekomst worden gekeken. Dit gaat gebeuren met Thijs van Noorden als nieuwe hoofdtrainer, die met een bijzondere filosofie de club hoopt groot te maken. “We willen hier iets schitterends neerzetten”, reageert de nieuwe coach.

© Chris Overkleeft - FotoOverkleeft.nl

Of het vanzelfsprekend was dat Van Noorden de nieuwe trainer zou worden? Nee, niet echt. De huidige assistent van Redbad Strikwerda vond nou niet van zichzelf dat hij helemaal klaar was om deze stap te maken. Maar toch besloot hij in te stappen. Met vrienden denkt hij al langer na over het creëren van een volleybalbolwerk en die gedachtegang wil hij in Zwolle op de kaart gaan zetten. “Toen de vraag kwam, dacht ik… Waarom zou ik die nieuwe filosofie hier niet toepassen? Nou, dat gaan we doen”, zegt Van Noorden, die eerder ook als speler actief was in Zwolle. Daarnaast geeft hij les op het Centre for Sports & Education, waardoor hij absoluut geen onbekende is in de Zwolse volleybalwereld.

De filosofie van de nieuwe mannenformatie is uniek. Volleyballers moeten niet alleen naar Zwolle komen om een training af te werken, een wedstrijdje te spelen en dan weer lekker naar huis te gaan. Er wordt meer gevraagd. De groep is compleet verantwoordelijk voor dat wat er gaat gebeuren, ook beleidsmatig. Zelfwerkzaamheid, daar draait het om. Van Noorden is dan wel de trainer, maar de klassieke trainersrol gaat hij niet vervullen. De baas is hij niet, dat is het team. “Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat we op dezelfde manier volleyballen als dit jaar. Maar dat is dan wel in overleg met het team gegaan. Ik reik dingen aan, maar neem niet in mijn eentje de beslissingen. Iedereen binnen het team heeft verantwoordelijkheden, binnen en buiten het veld.”

© Annet van Raalten

Spelers gaan dus in principe zelf de tactiek bepalen. Maar ook moeten ze op zoek naar versterkingen, sponsoren en geven ze wellicht trainingen. De technisch manager kan in het weekend zo diagonaal zijn. “Je moet bij ons hard werken. We willen geen vriendenteam vormen, maar zoeken wel spelers met een gedeelde ambitie. We willen onze droom verwezenlijken”, zegt Jelle Hilarius, die vanuit zijn studie sportmanagement drie dagen per week bezig is met het nieuwe team. Uiteindelijk moet deze gedachtegang resulteren in een sterkere verbinding tussen de gloednieuwe stichting en moedervereniging VC Zwolle. Er is binnen de selectie dan ook volop ruimte voor Zwolse jongens. “De posities elf en twaalf hebben we in principe ingeruimd voor jonge spelers of spelers van het tweede. Zodat ook zij kunnen zien dat je gewoon het eerste kan halen”, zegt Hilarius.

Vanuit die verbeteringen hopen Hilarius en Van Noorden uiteindelijk de publieke belangstelling te vergroten. Het nieuwe ‘Zwolle’ moet een heus bolwerk worden, waar iedereen in en om de stad bij wil horen. “Het is een droom om iedere thuiswedstrijd de hal vol te krijgen en uiteindelijk uit de hal te groeien. Hoofdtoernooi Champions League, volle IJsselhallen, dat is onze droom”, vertelt Van Noorden. Het duo heeft de overtuiging dat die dromen in vervulling kunnen gaan. In welk tijdsbestek het realiteit moet worden, dat is voor de twee lastig in te schatten. Voor het komende jaar wordt gemikt op een plaats bij de eerste vier en daarmee play-offs. “Landstede valt weg, dus die positie ligt voor het oprapen. Het hangt natuurlijk af van onze selectie en die van tegenstanders, maar wij denken wel dat het kan”, sluit de nieuwbakken coach af.

Zie ook:
- Reïncarnatie volleybal: eind goed, al goed

Volleybal, VC Zwolle, Thijs van Noorden, Jelle Hilarius

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws