Van Es (18) geniet van Zwolse gezelligheid

| 16-02-2017

Als 18-jarige uitkomen op het hoogste niveau van Nederland, het is voor iedere fanatieke (top)sporter een droom. Lisette van Es, woonachtig in Hattem, heeft het voor elkaar gekregen en is daar trots op ook. Toch geeft het haar niet de voldoening die ze zoekt. Die vindt Van Es bij Tafeltennis Zwolle, waar zij uitkomt in het eerste herenteam van de club.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Van Es streek via Smash ’70 uit Hattem neer in Zwolle. Ze stond vanaf het eerste moment te boek als een talentvolle tafeltennisster, die het wel eens ver kon schoppen. Uiteindelijk ging Van Es studeren aan het Centre for Sports & Education, waardoor zij school kon combineren met sport. Alles met één doel: zo goed mogelijk worden. Al snel bleek echter dat het echte topsportleven haar niet de volledige voldoening gaf. “Ik heb het geluk dat ik er talent voor heb. Ik heb er wel dingen voor gelaten, maar werkte er lang niet zo hard voor als mijn klasgenootjes. Ik vind mezelf ook geen topsporter”, zegt Van Es eerlijk. Inmiddels staat het tafeltennis op een iets lager pitje en is haar blik ook gericht op haar maatschappelijke carrière. Aan het Deltion College volgt ze de MBO-opleiding Marketing & Communicatie. “Uiteindelijk wil ik door naar het HBO.”

Toch staat het leven van Van Es voor een aanzienlijk deel nog steeds in het teken van het spelletje. Er zijn genoeg weekenden waarin de Hattemse bijna fulltime met tafeltennis bezig is. Niet alleen speelt ze in het herenteam van Tafeltennis Zwolle, ook verdedigt ze de kleuren van eredivisionist Hilversum. Soms is het ook wel eens kiezen en dan kiest Van Es gek genoeg voor Tafeltennis Zwolle. “Met Hilversum spelen we bijvoorbeeld uit bij Den Helder. Daar moet ik dan helemaal heen, om twee wedstrijden te spelen. Bij Zwolle zijn dat er in ieder geval drie. En de wedstrijden in de eredivisie zijn heel serieus, ook omdat de scheidsrechters stilte wensen. Met Zwolle is het iets minder prestatiegericht, waardoor de sfeer gemoedelijker is.”

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De niveaus zijn vergelijkbaar, zo vindt Van Es. Bij de mannen, die uitkomen in de derde divisie, moet ze wel wat vaker vol aan de bak. Want de mannelijke tegenstanders willen absoluut niet van haar verliezen. “Je merkt wel dat ze dan extra hun best doen om van mij te winnen, zeker de oudere spelers. Soms krijgen ze van de kant te horen dat ze hebben verloren van een meisje. Dat is wel leuk”, lacht Van Es. Met het eerste herenteam van Tafeltennis Zwolle gaat het redelijk. De eerste twee wedstrijden leverden een zege en een nederlaag op. Het doel is om in ieder geval niet te degraderen, maar daar maakt de enige dame binnen het gezelschap zich geen zorgen om. “We zijn met vier en we zijn allemaal goed genoeg. Het moet geen probleem zijn om erin te blijven.”

Tafeltennis, Tafeltennis Zwolle, CSE

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws