Van der Sloot blijft bij Swol, nu nog promotie

| 12-04-2019

Mieke van der Sloot is ook aankomend seizoen trainster van de waterpolosters van Swol 1894. De coach gaat daarmee op voor haar vijfde seizoen, waarin ze misschien wel werkt voor een eredivisionist. “Dat zou historisch zijn”, weet ook Jan Nijenhuis, voorzitter van de waterpolocommissie.

© Jan Burgman Fotografie

Van der Sloot streek in 2015 neer bij Swol 1894, op het moment dat het eerste damesteam net was verdwenen uit de bondscompetitie. De Zwolse ploeg speelde in de eerste klasse van het district, maar onder de nieuwe trainster werd een ongekende opmars ingezet. Via drie titels op rij kwam Swol ineens terecht op het tweede niveau van Nederland en zelfs op dat niveau doen de dames mee met de topploegen. Sterker nog, zaterdag heeft het de kans om promotie naar de eredivisie te bewerkstelligen. Thuis tegen De Ham is een punt genoeg. “Misschien hebben we dit wel gedroomd, maar realistisch leek het niet. Het is bijzonder, dat snap ik ook”, lacht Nijenhuis.

Of Swol nou wel of niet promoveert, Van der Sloot blijft aan als trainster. “Als bestuur kun je dat wel willen, maar ook de ploeg en de trainster moeten zich daar in kunnen vinden. De ploeg is heel enthousiast en ook Mieke wil door”, verklaart Nijenhuis, die zijn blik echter niet alleen op het damesteam heeft gericht. Want in het kielzog van het vlaggenschip doen nog veel meer teams het goed. Bijvoorbeeld Heren 1, dat nog een kleine kans maakt op de titel. “Livo moet dan niet winnen van Orca. Het ligt misschien niet voor de hand, maar je ziet altijd verrassingen. En ze zijn hoe dan ook een goede tweede”, vindt Nijenhuis.

© Jan Burgman Fotografie

De voorzitter heeft niet alleen goede woorden over voor de eerste teams. En dat is terecht ook, want de andere seniorenteams presteren minstens zo goed. “Over de hele breedte zie je dat het kwalitatief beter wordt. Dat heeft Mieke bij de dames voor elkaar gekregen en John Uittenhout bij de heren. Het komende weekend begint al op vrijdag, als Heren 4 kampioen kan worden. Daarna volgen Heren 3, Heren 2 en ook Dames 2 kan nog kampioen worden. Die promoveren in ieder geval. Dat er in ons jubileumjaar zeven teams meedoen om de prijzen, is heel erg bijzonder.”

De meest historische prestatie zou die van de dames zijn. Een Zwols waterpoloteam op het hoogste niveau van Nederland, dat is nog niet eerder gelukt. Kan Swol die laatste stap omhoog al aan? “Ja”, stelt Nijenhuis gedecideerd. “De accommodatie is goed, de trainingen zijn goed en het kader is goed georganiseerd. Natuurlijk kan het altijd beter en professioneler, maar ook in een gesprek met de KNZB bleek dat we er klaar voor zijn. En Mieke gaat nog een jaar door, dus daarmee is er in ieder geval rust in de tent.”

Waterpolo, Swol 1894, Mieke van der Sloot

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws