Van der Kolk reageert: ‘Deed het nooit goed’

| 13-11-2019

Als een donderslag bij heldere hemel meldde VSW dinsdagavond dat het per direct afscheid heeft genomen van hoofdtrainer Jan van der Kolk. Een clubman pur sang, maar toch bleek het geen gouden combinatie. De vijfde colonne gooide roet in het eten.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

Jan van der Kolk en VSW, het leek in eerste instantie een combinatie die alleen maar kon slagen. Van der Kolk woont in Windesheim, kent VSW op zijn duimpje en andersom was de club enthousiast over de coach. Hij nam het stokje over van de tussentijds vertrokken Patrick Dijkstra en direct flikte de trainer het onmogelijke: met VSW promoveren naar de derde klasse. Op dat niveau volgde er echter direct degradatie, maar in de vierde klasse was de start weer goed. Tot de afgelopen twee wedstrijden, die allebei verloren gingen. En nu is de samenwerking tussen VSW en Van der Kolk ineens ten einde.

De coach reageert een dag later geëmotioneerd op de beslissing. “Ik wist dat het hier hartstikke moeilijk ging worden, want in Windesheim heeft iedereen een mening”, begint Van der Kolk zijn verhaal. “Maar ik deed het nooit goed, vooral in de ogen van de buitenwacht. Als ik het ene deed, was er commentaar. Deed ik het andere, dan was er ook commentaar. Ik had echt het idee dat ik tegen de stroom in roeide en nu was ik wel uitgeroeid. Ik werd er echt een beetje moe van. En waarom ook? We hebben allemaal hetzelfde doel.”

Van der Kolk rept over de buitenwacht en doelt daarmee onder andere op supporters. “Het is net of het in dit dorp alleen maar om voetbal draait. Ten eerste ben ik trainer, maar ten tweede ben ik ook gewoon een mens. Je moet respect tonen en dat was verdwenen. Op een gegeven moment werd er echt op de man gespeeld. Het werd persoonlijk. Dan heb je het over de vijfde colonne. Ik heb altijd gezegd dat ik daar niet voor zou wijken, maar hier valt niet tegen te vechten. Natuurlijk kun je het niet met me eens zijn, maar vraag het dan. Dat is nooit gebeurd”, stelt Van der Kolk, die zag dat de situatie zelfs weerslag had op zijn gezin.

Na het uitduel bij Dieze West volgde er een akkefietje en dat sijpelde de hele week door. “Mijn vrouw zei: ‘Jan, dit gaat niet goed’. Dat komt wel binnen. Mijn ouders zitten ook langs de lijn, ze zijn diehard fans. Mijn vader is tachtig jaar en ik zag gewoon dat het niet goed ging. En als ik dan zie dat mijn vrouw helemaal breekt, dan doet dat iets met je. Is dit het allemaal waard? Nou, nee dus”, vindt Van der Kolk, die steun kreeg van het bestuur. “De club heeft een wereldbestuur, dat meen ik echt. Gelukkig zag de voorzitter ook dat het niet goed ging en hebben we dinsdagavond besloten te stoppen. Het is zoals het is. Dit was de beste beslissing.”

Van Tilburg: ‘Geen verdere reactie’
VSW-voorzitter Rob van Tilburg wil niet verder ingaan op de ontstane situatie. “Ik hou het bij dat wat dinsdag is weggezet. Puur omdat het zo afgesproken is en omdat ik het verder niet wil uitbreiden in de media.”

Voetbal, VSW, Jan van der Kolk

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws