Van der Breggen: ‘Ik heb niets te klagen’

| 27-06-2017

“Ik heb dit seizoen nog niets te klagen.” Het zijn de woorden van Anna van der Breggen, die na het Olympisch goud van 2016 ook dit jaar een geweldig seizoen draait. De 27-jarige Zwolse won onder meer de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Afgelopen week pakte de renster van Boels-Dolmans bij het NK een bronzen plak op de tijdrit en zag zij ploeggenote Chantal Blaak in de wegwedstrijd het rood-wit-blauw winnen. “Dat was bijzonder”, zegt Van der Breggen, die vrijdag alweer van start gaat in de Giro Rosa.

“Als je kijkt naar de uitslagen, dan is dit seizoen tot dusver zeker al heel mooi”, stelt Anna van der Breggen, die de focus in het voorjaar voornamelijk had gelegd op de klassiekers. “Die wedstrijden waren voor ons erg belangrijk. En omdat twee van de drie voor het eerst op de agenda stonden, was iedereen op en top gemotiveerd om goed te presteren. Het is dan extra mooi als je die wedstrijden weet te winnen.” De succesvolle week in april resulteerde voor Van der Breggen in een heuse hattrick: Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het zijn echter niet alleen die drie wedstrijden waar ze zeer positief op terug kijkt. “De Ronde van Californië was ook fantastisch. Ik had daar nog niet eerder gereden, maar de omgeving was werkelijk adembenemend. Een hele mooie ervaring”, vertelt Anna van der Breggen, die het eindklassement van de meerdaagse koers in Californië - zonder een dagzege - op haar naam schreef.

Na de Ronde van Californië reed de Zwolse onder andere nog de Women’s Tour in Groot-Brittannië, om zich vervolgens klaar te maken voor het NK. Aan dat NK in het Gelderse Montferland begon Van der Breggen vorige week woensdag met een derde plaats op de tijdrit. “Ik kon gewoon niet harder, dus dit was voor mij het hoogst haalbare”, aldus de renster van Boels-Dolmans, die haar meerdere moest erkennen in Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. “Dat zijn twee echte specialisten. Als ik het gat naar deze twee dames wil overbruggen, dan moet ik gewoon meer tijd in het tijdrijden stoppen. Ik ben er al wel mee bezig geweest, maar omdat ik dit seizoen op een andere fiets rijdt heeft dat nog iets meer tijd nodig.”

Een paar dagen na de tijdrit hoopte Van der Breggen voor het eerst Nederlands kampioen op de weg te worden. Samen met haar ploeggenotes Amy Pieters en Chantal Blaak moest zij opboksen tegen de veel grotere formaties van onder meer Sunweb en Parkhotel. “Wij waren aardig in de minderheid, maar voor ons alle drie was de nationale titel een groot doel. We hadden dan ook gezegd dat we er met zijn drieën voor gingen en wie er dan zou winnen maakte niet uit”, vertelt Anna van der Breggen, die vanuit het peloton zag dat de koers voor Boels-Dolmans prima verliep. “Doordat Chantal al vrij snel voorop kwam, met rensters van alle grote ploegen, zaten wij goed. En gezien de sprintcapaciteiten van Chantal was de kans op een zege groot. Amy en ik hoefden er dus niet achteraan.” De kopgroep bleef weg, waardoor de Zwolse ogenschijnlijk freewheelend naar de streep reed. “Het koersverloop was wel bijzonder”, analyseert Van der Breggen. “Als wielrenner is het onnatuurlijk om de benen stil te houden, maar ik kon in het peloton wel genieten van de stress bij de andere ploegen.”

Veel tijd om na te genieten van het geslaagde NK krijgt Van der Breggen niet, want komende vrijdag gaat in Italië de Giro Rosa, de grootste meerdaagse vrouwenwedstrijd van het jaar, alweer van start. “Klopt en daar kijk ik ook weer naar uit”, zegt de Zwolse, die de Ronde van Italië voor vrouwen in 2015 wist te winnen en in 2016 als derde eindigde. “In 2015 was de Giro echt een belangrijk doel voor mij en vorig jaar lag dat anders. Toen zag ik de ronde meer als een laatste grote test voor de Spelen. Die derde plek zorgde vooral voor opluchting. Ondanks een slecht begin kon ik toch nog heel veel tijd goed maken. Toen wist ik: dit komt wel goed.” In 2016 ging de eindzege naar Megan Guarnier van Boels-Dolmans, die dit jaar hetzelfde shirt draagt als Anna van der Breggen. “Megan rijdt de Giro Rosa ook weer, dus wij maken als ploeg zeker kans om te winnen.” Op papier lijkt het parcours dit jaar iets vlakker dan voorgaande jaren, al zegt dat volgens Van der Breggen niet alles. “In Italië weet je nooit wat je kan verwachten. Het worden in ieder geval tien zware dagen.”

Wielrennen, Anna van der Breggen, Giro Rosa, Boels-Dolmans

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws