Van der Breggen en Schreurs op podium

| 24-05-2014

Anna van der Breggen heeft zaterdag voor de tweede keer op rij de Salverda Omloop van de IJsseldelta op haar naam geschreven. De renster van Rabo-Liv reed in de laatste tien kilometer weg uit een kopgroep van drie en soleerde naar de zege op de Ceintuurbaan in Zwolle. Voor de 24-jarige Zwolse was de zege in haar thuiswedstrijd extra speciaal vanwege de derde plaats van schoonzus Geerike Schreurs. Moniek Tenniglo finishte als tweede.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

De wedstrijd werd na een valpartij net buiten de gemeentegrens van Zwolle langdurig geneutraliseerd omdat de ambulance uit koers moest om een renster naar het ziekenhuis te brengen. Zonder hulpdiensten in koers kon de jury niet anders dan wachten tot de ambulance terug kwam. De rensters werden veertig minuten lang in Genemuiden stil gezet. Vlak daarna reed een groep van zeven vrouwen weg: Veerle Goossens (De Jonge Renner), Henriette Woering , Winanda Spoor (Jan van Arckel), Natalie van Gogh , Kirsten Peetoom (Parkhotel Valkenburg) en Aagtje Dijkman (Peoples Trust). Van der Breggen ging zich zorgen maken toen de groep een voorsprong van veertig seconden nam.

“Het werd mij niet makkelijk gemaakt. Ik had in de beginfase de groep gemist en doordat ik geen ploeggenotes om mij heen had was het heel lastig om iets in gang te zetten”, vertelt Anna van de Breggen, die uiteindelijk toch een paar meiden bereid vond om het gaatje naar de kopgroep te dichten. Nadat de zeven waren teruggepakt nam de Zwolse op de dijk bij Wilsum geen enkel risico en gaf vol gas. Tenniglo en Schreurs sloten aan en al snel nam het trio afstand van een uitgedund eerste peloton. De twee Zwolse rensters en tevens schoonzussen hadden elkaar duidelijk gevonden in de kopgroep. Toen eerst Schreurs weg reed uit de kopgroep, was het aan Tenniglo om de kloof te dichten. Dat lukte de renster van Jan van Arckel, maar de aanval van Van der Breggen was er één teveel voor de renster uit Albergen.

© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl
© Hans Smit - Zwolleinbeeld.nl

“Tja ik reed samen met mijn schoonzus Geerike vooruit, dat was hartstikke mooi”, stelt de winnares, die wel vaker met haar schoonzus in de regio traint. Voor Van der Breggen en Schreurs was het dan ook een echte thuiswedstrijd. “Je kent alle wegen. En waar je normaal op het fietspad rijdt, daar mocht je nu gewoon op de weg. Verder stonden er allemaal bekenden langs de weg, dus dat was echt genieten. Vooral de laatste tien kilometer solo.”

Wielrennen, Salverda Omloop van de IJsseldelta, Geerike Schreurs, Anna van der Breggen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws