Van den Belt kijkt uit naar de groei als ploeg

| 05-10-2018

“Beter presteren dan vorig seizoen.” Herman van den Belt spreekt aan de vooravond van de nieuwe competitie heldere taal. De coach van Landstede Basketbal begint zondag met zijn ploeg aan een nieuw jaar in de eredivisie en kijkt er zeer naar uit. “Ik kijk in het bijzonder uit naar onze groei als ploeg”, zegt de 51-jarige cultuurbewaker van de Zwolse basketbaltrots.

© Thomas Bartelds

Landstede Basketbal speelde ter voorbereiding op de competitie negen oefenduels. Vijf duels gingen gewonnen en vier keer werd de Zwolse formatie op een nederlaag getrakteerd. “De voorbereiding is wat rommelig verlopen, maar dat past wel bij een voorbereiding”, vertelt Herman van den Belt, die er ogenschijnlijk niet warm of koud van wordt. “Er zijn wat spelers met pijntjes en blessures geweest, dus wij zijn volgens mij geen enkele keer op volledige oorlogssterkte geweest”, stelt de coach, die onder meer Noah Dahlman, Olaf Schaftenaar en Kevin Bleeker door blessures niet altijd kon inzetten tijdens de oefenduels. “En Kaza Kajami-Keane is voor interlandwedstrijden natuurlijk nog twee weken terug naar Canada geweest.”

In tegenstelling tot voorgaande jaren kende Landstede Basketbal qua spelerswisselingen een relatief rustige zomer. Jordan Gregory, Lenno Witteveen, Keime Helfrich en Elay Wirjo namen afscheid bij de club en ter vervanging haalde Landstede de Canadees international Kaza Kajami-Keane naar Zwolle en de 2.08 meter lange Kevin Bleeker werd opgepikt bij New Heroes Den Bosch. Daarnaast stroomde Jerom Oude Aarninkhof uit de eigen opleiding nog door naar de hoofdmacht. “De Nederlandse kern is gebleven en er zijn liefst drie Amerikanen teruggekeerd. Dat hebben wij nog niet eerder gehad en daardoor merk je nu al dat de verbindingen in de ploeg en de onderlinge relaties sterker zijn. Dat is een voordeel en die voorsprong willen wij graag behouden”, aldus Van den Belt, die er elk jaar naar streeft om een goed team te smeden. “Ik geloof in goede teams.”

© André Rump

Met een nagenoeg fitte selectie reist Herman van den Belt zondag af naar Dordrecht, waar nieuwkomer Dutch Windmills als eerste opponent wacht. “Alles is nieuw en zij zullen graag hun allereerste eredivisieduel willen winnen. Dat maakt ongetwijfeld een bepaald enthousiasme los”, zegt de Landstede-coach, die blij is met de komst van Dutch Windmills in de Dutch Basketball League. “Ik zie het zeker als een aanwinst voor de competitie. Zij beschikken ook gewoonweg over een prima ploeg en ik denk dat de competitie er over het algemeen beter op is geworden. Ik kijk erg uit naar de start van de competitie.”

Basketbal, Landstede Hammers, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws