Van den Belt: ‘Ik laat me graag verrassen’

| 04-10-2017

“Het is interessant om te zien hoe we voor de dag gaan komen, want het duurt nog wel even voor ik mijn ploeg helemaal ken. Ik laat me graag aangenaam verrassen.” Het zijn de woorden van Landstede Basketbal-coach Herman van den Belt, die donderdag met zijn ploeg op jacht gaat naar de eerste prijs van het seizoen. In MartiniPlaza wordt tegen Donar gestreden om de supercup.

© Annet van Raalten

Landstede Basketbal begon eind augustus aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en daar begon voor Van den Belt een nieuwe missie. Het verloop in de Zwolse selectie was wederom groot, waardoor hij opnieuw een compleet nieuw team aan het bouwen is. Voor de Zwolse coach absoluut geen onbekende taak, want het was de laatste jaren niet anders. Maar het neemt niet weg dat zo’n proces tijd nodig heeft. “Ik moet het team leren kennen. Dat is nog steeds zo en dat gaat ook nog wel even blijven. We zijn op dit moment wel verder dan vijf weken geleden en ik zie ook zeker potentie, maar het moet nog groeien”, weet Van den Belt, die wel blij is dat de voorbereiding donderdag tot een einde komt. “Laat het maar weer beginnen ja, dat is wel prima.”

De eerste officiële wedstrijd van het seizoen gaat direct om een prijs: de supercup tegen Donar. Daar waar Landstede het tot dusver alleen moest doen met oefenwedstrijden, speelden de Groningers al zes duels in de voorronde van de Champions League. Van den Belt: “Ik heb er zeker naar gekeken, Donar speelt goed basketbal. Ze hebben twee keer een gelijkspel neergezet tegen Estudiantes en kunnen dat niveau dus blijkbaar aan. Dat is knap.” De coach geeft aan dat de supercup wat hem betreft een belangrijke prijs is. “Natuurlijk, want voor wedstrijden als deze ben je topsporter geworden. Dit team heeft er niet voor gezorgd dat we hier staan, maar iedereen wil deze wedstrijden spelen. In mooie omstandigheden, voor veel toeschouwers, dat is altijd goed.”

Het is voor Landstede Basketbal tegelijkertijd ook direct de eerste echte test. Er werd geoefend tegen onder andere New Heroes, Den Helder en Amsterdam, maar dit is andere koek. “In die oefenwedstrijden krijgen de spelers wel zicht op hun directe tegenstanders, maar niet over het team. We zijn nog niet echt getest, dus donderdag krijgen we voor de eerste keer echt feedback”, vertelt Van den Belt, die nog wel meegeeft dat Landstede er alles aan gaat doen om de supercup mee naar Zwolle te nemen. “Energie en instelling kun je altijd op orde hebben, dus nu ook. Wij gaan onze huid in ieder geval duur verkopen.” De strijd om de supercup begint donderdagavond om 19.30 uur.

Basketbal, Landstede Basketbal, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws