Van den Belt: ‘Hele groep heeft het gedaan’

| 06-11-2016

Landstede Basketbal heeft zondagmiddag de topper in de Dutch Basketball League gewonnen. Voorafgaand aan het duel in het Landstede Sportcentrum waren beide ploegen nog zonder nederlaag. Zowel Landstede als Donar zette de eerste vijf duels om in winst. In de slotseconde van de confrontatie tussen beide ploegen was het J.T. Tiller die er voor zorgde dat de Zwollenaren de ongeslagen status behielden: 76-74.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Binnen de wedstrijd is er de wedstrijd tussen beide guards. Groninger Lance Jeter en Zwollenaar J.T. Tiller excelleren momenteel in de statistieken van de DBL. Waar Jeter zondagmiddag in Zwolle één op elf schiet en uit de wedstrijd wordt gespeeld door Tiller en Lenno Witteveen, is het Zwollenaar Tiller die zijn team leidt. “Het is een speler die iets speciaals kan. Maar de hele groep heeft het goed gedaan”, meldt Landstede-coach Herman van den Belt met een gelukzalige glimlach. Donar-coach Erik Braal vult aan: “Het was een volkomen verdiende overwinning voor Zwolle. Ze waren agressief vanaf de start. Uiteindelijk zijn het de juiste spelers die op het juiste moment opstaan.”

Nadat afscheid is genomen van de oud-spelers Ewoud Kloos en Kenrick Zondervan, schieten de Zwollenaren uit de startblokken. De verdediging is fel en Lance Jeter ziet zich meteen tweemaal geblokt door zijn Zwolse tegenstrever. Aanvallend valt bijna elke bal. Clayton Vette is sneller en sterker dan zijn Groninger opponent Drago Pasalic en heeft zijn vizier minutieus afgesteld. Als dan ook Keegan Hyland zijn eerste driepuntpoging ziet slagen, is het 13-4 en vluchten de Groningers in een time-out. Weliswaar schiet de goede Sean Cunningham na de onderbreking een afstandsraket binnen, maar de Zwollenaren antwoorden met een 8-0 run. Vanaf 23-9 heeft Donar een antwoord: de driepunter. In vijf aanvallen volgen vijf haarzuivere driepunters.

© André Rump
© André Rump

Na de onderbreking bij 23-20 schiet Tjoe de Paula de vierde driepunter binnen en de ploegen staan naast elkaar. De eerste Groninger leiding volgt na de vijfde van Arvin Slagter. De diepte van de Donar-bank draagt bij aan een 0-9 run. Het is de tot dan toe ongelukkige Nick Oudendag die het tij doet keren. Hij bikkelt twee scores bij elkaar. Een opzettelijke fout van Tjoe de Paula direct gevolgd door een technische fout van Erik Braal brengen de Zwollenaren terug in de wedstrijd. J.T. Yoho verzilvert alle vrijeworpen. Na een score van Clayton Vette op de break is het rust bij 38-39.

Na de thee start Landstede Basketbal wederom furieus. “We starten niet goed en komen niet goed uit de kleedkamer. Velen speelden niet zoals het hoort. We hadden een zwak schotpercentage”, analyseert Erik Braal. De lange mannen Nick Oudendag en Clayton Vette scoren, waarna een driepunter van Yoho volgt. Terwijl Donar nog naar adem hapt, geeft Tiller assists op Nick Oudendag en Clayton Vette die bedanken met scores. Dan speelt de foutenlast The Hammers op. Vanaf de vrijeworplijn dichten de Groningers het gat. Yoho gooit er nog maar weer eens een driepunter in en terwijl Lance Jeter ontevreden plaatsneemt op de wisselbank, besluit Sean Cunningham het derde kwart met een score: 58-56.

© André Rump
© André Rump
© André Rump

Even lijkt Donar de wedstrijd naar zich toe te trekken: Tjoe de Paula verzilvert twee vrijeworpen en Sean Cunningham schiet van mijlenver raak als goal tending van Andrew Smith wordt genegeerd. Herman van den Belt neemt de time-out en die heeft effect. Wie anders dan J.T. Tiller scoort van afstand, even later volgt hetzelfde kunstje en Tiller krijgt nog een bonusvrijeworp voor het vierde punt. Clayton Vette schiet van afstand de 70-63 binnen en het lijkt gespeeld. Turn overs van Nick Oudendag en Nigel van Oostrum zorgen voor twee scores van Sean Cunningham. Vervolgens zet Jason Dourisseau de ploegen weer naast elkaar: 70-70.

Een nagelbijtende slotminuut volgt. Vanaf de vrijeworplijn is Clayton Vette ijzig kalm en zet de Zwollenaren op 74-72. Met 24 seconden op de klok heeft Donar de bal. Elf seconden later is het weer Dourisseau die treft. J.T. Tiller eist de bal op en wacht op het juiste moment. Dat moment is de jumper in de slotseconde die ringloos treft. Het Theater van de Sport ontploft: Landstede Basketbal wint in een spannende, goede wedstrijd ook de zesde wedstrijd en blijft ongeslagen.

Punten:
Clayton Vette 24; J.T. Tiller 23; J.T. Yoho 10 (10 rebounds); Nick Oudendag 10; Keegan Hyland 7; Nigel van Oostrum 2.

Tekst: Remco van Vliet

Basketbal, Landstede Basketbal, Landstede Sportcentrum, Herman van den Belt

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws