Van Bergen: ‘Iedereen neemt ons serieus’

| 24-12-2016

“Dit is de mooiste club van Nederland.” In die zeven woorden zit alles wat Landstede Basketbal-manager Adriaan van Bergen uitdraagt. Hij was al trots op zijn club en dat is in 2016 allesbehalve minder geworden. Een tastbare prijs is er niet gewonnen, maar toch was het een jaar om voor altijd te onthouden. “We zijn eerste geworden en hebben de finale gespeeld. Fantastisch”, zegt Van Bergen.

© André Rump

Trots, dat woord stond centraal toen het met Van Bergen over 2015 ging. Hij was destijds zeer verguld met de sprongen die zijn club had gemaakt en dat maakte hem zo trots als een pauw. De trots is in 2016 allerminst afgenomen. In het eerste deel van het kalenderjaar kreeg Landstede het voor elkaar om de reguliere competitie als nummer één af te sluiten en daar bleef het niet bij. De Zwollenaren haalden de finale van de play-offs. “Om een prijs te pakken, moet alles goed vallen en je moet ook een beetje geluk hebben. Maar we hebben de finale gespeeld, voor volle zalen. Dat was prachtig om mee te maken en het liep ook nog eens vlotjes. Het team, de coaches, de wedstrijdorganisatie en alles wat daaromheen hangt, verdienen een groot compliment. Mijn trots is alleen maar toegenomen”, roept Van Bergen.

Nieuw team
Na afloop van het succesvolle seizoen moest Landstede gaan bouwen aan een vrij nieuw team. Onder andere Tyson Hinz, Steve McWhorter en Grant Gibbs gingen, terwijl Ewoud Kloos en Kenrick Zondervan stopten. “Als je naar Donar kijkt, die konden verder met de kapstok van vorig jaar. Wij moesten voor een groot deel opnieuw beginnen en dat is merkbaar. De vanzelfsprekende processen kosten ons veel meer tijd en daarbij werken de vele blessures vertragend”, legt Van Bergen uit. Toch lukte het Landstede al om Donar te verslaan en dat is de enige nederlaag die de koploper tot dusver moest verwerken. De gedeelde tweede plaats stemt nog niet tevreden, maar wel hoopvol.

Dat Landstede met een vrij nieuwe groep moeiteloos meedoet in de top van de ranglijst, zegt veel. Heel veel. De club is uitgegroeid tot een volwaardig lid van de kopgroep van de Dutch Basketball League. Van Bergen: “Iedereen neemt ons serieus, volgens mij wordt er ook niet meer gesproken over een top drie. Dat is een compliment voor ons en daar hebben we ook hard voor gewerkt.” Het komt ook tot uiting in de groei van het aantal toeschouwers en de totstandkoming van de Supportersvereniging Hammers. “Mensen vinden het leuk om bij ons te komen kijken en dat is terecht, moet ik zeggen. We doen al jaren bovenin mee, spelen in een geweldige zaal en in een geweldige sfeer. Dus ik snap dat heel goed”, lacht Van Bergen.

© André Rump

Prijzenkast nog leeg
Toch blijft er één pijnpunt over. Of punt, in het geval van Landstede een puntje. De prijzenkast van de club is nog altijd leeg, terwijl er toch al jaren wordt gestreden om de prijzen. Het zorgt echter niet voor zorgen, er is vertrouwen in het beleid. “De eerstvolgende kans die we krijgen, hopen we op een prijs”, maakt Van Bergen duidelijk.” Maar lukt dat niet, dan wachten we op de volgende kans. Het gaat een keer komen, dat kan niet anders. Als je ziet waar we vandaan komen, dan is dit niet het einde van een cyclus. We zijn nog onderweg en maken nog steeds progressie. Een prijs kan niet uitblijven. Uiteraard hopen we die in 2017 te pakken, maar dat kan ook zomaar volgend seizoen zijn.”

Wat er ook gaat gebeuren, Van Bergen blijft trots op dat wat er in Zwolle is neergezet. Dat heeft 2016 uitgewezen en zal in 2017 niet anders zijn. “Als ik hier ‘s ochtends naar binnen loop en ik zie al die jeugd bezig… dat is een prachtig gezicht. De coaches van de Basketball Academy, de ondersteuning van het CSE, het komt allemaal voort uit liefhebberij. En dat is het: wij zijn allemaal liefhebbers. Ook de supporters, op wie ik geweldig trots ben. Die onderscheiden zich door het team te steunen, met respect voor de tegenstander en de scheidsrechters. Die stijl past ook het beste bij ons. Laten we dat vooral zo houden.”

Kerstinterviews Sportief Zwolle:
- Gemaakte stappen maken Hilarius trots
- ‘Voor PEC Zwolle is helemaal niets logisch’

Basketbal, Landstede Basketbal, Adriaan van Bergen

Deel deze pagina:

Gerelateerd nieuws